ORANGE-KARAMEL ROLADA

Savršen poljubac karamele i narandže.



Biskvit:
•6 jaja
•6 kašika šećera
•5 ravnih kašika brašna
•1 kašika gustina
•1 kašika ribane korice narandže
•kašičica ekstrakta narandže
Karamel:
•225 gr šećera
•90 gr maslaca
•100 ml slatkog vrhnja
Prvo pripremiti karamel.
Na laganoj vatri otopiti šećer da se lijepo karamelizira. Skloniti sa ringle pa dodati maslac izrezan na listiće. Sve fino sjediniti, da se maslac istopi. U to dodati slatko vrhnje, dobro izmješati i ohladiti.
Za koru izmiksati cijela jaja uz postepeno dodavanje šećera. Miksati dok se dobije svijetla pjenasta tekstura. Potom dodati brašno pomiješano sa gustinom i koricom narandže, ali ne miksati nego špatulom fino sjediniti i na kraju dodati aromu narandže.
Veliki pleh obložiti papirom, istresti smjesu i poravnati, pa peći u zagrijanoj rerni na 180° oko 15 minuta, prilagodite svojoj rerni.
Ispečen biskvit odvojiti od papira, staviti na čistu suhu kuhinjsku krpu i zamotati u roladu. Ohladiti. 
Ohlađenu koru premazati karamelom, zarolati i posuti šećerom u prahu.




Primjedbe

Popularni postovi