MASLENICA
Na našem stolu, zaista dugo nije bila, a ne vidim niti jedan razlog za to. Savršena je i jako ukusna. Neko pravi samo sa maslacem, a nama je ovako puno ukusnija i bolja.
Ako niste probali, probajte.
Ako niste probali, probajte.
Sastojci za tijesto:
- 600 gr brašna
- 2 prstohvat soli
- 2 kašike ulja
- mlaka voda (količina po potrebi)
Preliv:
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 4 jaja
- so
i
- 150 gr otopljenog maslaca
- 50 ml ulja
Od sastojaka za tijesto, zamijesiti glatko, elastično tijesto kao za svaku pitu. Podijeliti na 3 jufke, koje premažete uljem i pokrijete streč folijom, pa ostavite da odmaraju 30 minuta.
Otopiti maslac sa uljem.
Jaja blago umutiti žicom, posoliti, dodati vrhnje za kuhanje i sve zajedno izmutiti.
Prvu jufku razviti oklagijom ili rukama što tanje. Kašikom sipati preliv, posuti pripremljenom masnoćom i prebaciti krajeve kao knjigu, da dobijete kocku ili pravougaonik, ovisno od vaše tepsije. Može i krug. Između preklapanja svaki suhi dio jufke posuti prelivom, da nema praznine.
Tako formiranu jufku odložiti na neku pobrašnjenu tacnu. Razviti i drugu jufku, preliti, pomastiti i u sredinu staviti formiranu prvu jufku, pa isto preklapati. Ponoviti postupak sa trećom jufkom. Kad ste sve završili, u nauljen pleh prebaciti maslenicu, odozgo preliti ostatkom preliva i poprskati masnoćom pa posuti sjemenkama susama.
Peći u zagrijanoj rerni na 200° oko 25 do 30 minuta da lijepo porumeni.
Pečenu maslenicu pokriti suhom krpom da malo stane, pa rezati i servirati toplu uz jogurt ili neku salatu.
Dobar tek!!! 🍽🥛😉😊
Primjedbe
Objavi komentar