ZAPEČENI KARFIOL SA PILEĆIM FILEOM I SIROM
Ako volite karfiol (kao ja), ovo je idealan ručak! 🥰 Sigurna sam da će i oni, koji ga baš ne mirišu, sa uživanjem pojesti, a možda i tražiti još.😁😁😁
Nije klasika kao pohovani karfiol, kuhani u krem supi itd, nego začinjen, zapečen u kombinaciji sa pilećim fileom i edamerom. Za prste polizati.😁❤️
A kao i uvijek kod mene, brzo i jednostavno.👍🏻👍🏻👍🏻
📌Sastojci:
✔️1 glavica karfiola (cca 1-1,5 kg)
✔️600 gr pilećeg filea
✔️6-7 kriški edamera
📌 Marinada za karfiol:
✔️5 kašika maslinovog ulja
✔️ Kurkuma
✔️curry
✔️ Bijeli luk u granulama
✔️Aleva paprika
✔️Himalajska so
✔️Mljeveni biber
✔️ Origano
✔️Suhi začin (bio začin ili vegeta)
Sve sastojke za marinadu izmješati.
Karfiol izrezati na kriške.
U pleh staviti pek papir i poredati kriške karfiola. Smjesom premazati jednu stranu, okrenuti pa premazati i drugu. Sitnije dijelove karfiola poredajte između. Odozgo još malo pokapati uljem.
Staviti da se peče na 200° oko 15-20 minuta (ovisno od rerne).
U međuvremenu pileći file izrezati na odreske, začiniti solju i biberom i kratko propržiti na malo ulja da blago porumeni.
Zatim izvaditi karfiol, poredati po njemu odreske piletine i po vrhu poredati kriške edamera (možete i izrendati). Vratiti u rernu na još 10-15 minuta da se sir istopi.
Poslužiti toplo.👍🏻✔️
Predivno miriše i jako je ukusno.
Dobar tek! 🍽️🥰👍🏻
Primjedbe
Objavi komentar