KADUN BUTIĆI
Moram vam reći da mi se nikako ne sviđa ovaj tmuran i bezličan dan. A jesti se mora.😀 E tu dolazi do dileme, šta skuhati da se svida dopada, da je ukusno, da nije nešto zahtjevno i da nisam dugo pravila?! 🤔😀
I odabir je pao na KADUN BUTIĆE. 🥰
Ne znam da li ste ih ikada jeli, ali su zaista odlični. Ako ih budete pravili, javite mi utiske.❣️
📌Za kadun butiće:
✔️500-600 gr mljevenog mesa
✔️2 glavica crvenog luka
✔️3 režnja bijelog luka ili bijeli luk u granulama
✔️1 jaje
✔️2 kašike prezle
✔️100 gr riže
✔️2 čajne kašike suhog začina
✔️So
✔️Mljeveni biber
📌Za pohovanje:
✔️3 jaja
✔️ Brašno
📌Za umak:
✔️330 gr paradajz pelata
✔️1 supena kašika suhog bosiljka
✔️So
Prvo rižu dobro operite i skuhajte u omjeru 1:3 (oko 10 minuta). Sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Polovinu mljevenog mesa stavite na kašiku ulja i dodajte skroz sitno isjeckan crveni luk (možete i izrendati), pa prodinstati da meso dobije smeđu boju. Ostaviti da se ohladi.
U zdjelu staviti drugu polovinu svježeg mljevenog mesa, dodati ispasiran bijeli luk ili granule, jaje, ohlađenu rižu, ohlađeno meso sa lukom, prezlu i začine. Sve dobro sjediniti rukom i ostaviti u frižider oko 15-20 minuta.
Rukom uzimati smjesu (koliko stane u šaku) i oblikujte kao hurmašicu. Redati na tacnu. Kad završite, uvaljati u brašno svaki kadun butić.
U šerpu staviti paradajz pelat, usitniti paradajz a možete ostaviti i komadiće, dodati bosiljak, posoliti, prokuhati 3-4 minute i gotovo.
Umutiti jaja i malo posoliti. U tavi zagrijati ulje na srednjoj temperaturi pa pržiti kadun butiće sa obje strane po 3-4 minute da lijepo porumene.
Na tanjir staviti umak i odozgo poredati butiće. Po želji preliti sa umakom. Tanjir supe, zelena salata i eto super ručka. Prilog nije potreban, izađe ih dovoljno.
Jako su ukusni, divno mirišu i preporučujem da probate.
Ugodan ostatak dana! 🥰❣️❤️
Primjedbe
Objavi komentar