KATMER PITA ZELJANICA
Veliki pozdrav svima!🙋🏻♀️
Moram da vam napišem recept za predobru katmer pitu zeljanicu.😍 Priprema je nešto drugačija od obične pite, nije nešto komplikovana, jer se jufke ne razvijaju skroz tanko, a zahvaljujući prelivu, pita je divno hrskava i izuzetnog okusa.
Od srca vam preporučujem da probate.🥰 Imate i video pripreme pa svakako pogledajte.😊
📌Sastojci za jufku:
✔️500 gr brašna
✔️1 kašičica soli
✔️100 ml ulja
✔️1 kašika sirćeta
✔️Mlaka voda
📌Nadjev:
✔️500 gr špinata (u mom slučaju odleđeni briketi)
✔️500 gr svježeg sira
✔️3 kašike pavlake
✔️2 jaja
✔️so
📌Preljev:
✔️500 ml vrhnja za kuhanje (ili jogurta)
✔️2 jaja
✔️4 kašike pavlake
✔️So
+
✔️cca 100 gr otopljenog maslaca
✔️50 ml ulja
Zamijesiti jufku uz dodavanje mlake vode da dobijete neljepljvo, srednje mekano tijesto. Podijeliti na 3 dijela, lijepo izraditi, premazati uljem, pokriti streč folijom i ostaviti da odmaraju 30 min. Za nadjev sve sastojke sjediniti, kao i za preljev.
Na pobrašnjenoj podlozi razviti jufku cca 70 cm, pokapati maslacem, zarezati sa strana na 5-6 mjesta ali sredina da ostane čitava (imate u videu). Preklopiti izrezane dijelove u sredinu, pobrašniti i razviti jufku koliko može (ne skroz tanko). Krajeve rukama rastanjiti ili odrezati. Poprskati maslacem, pa preljevom i nadjevom. U sredini potrgati jufku i motati prema krajevima (vidi video).
Zamotati i staviti na papir u pleh. Isto uraditi sa preostale 2 jufke. Na kraju pitu preliti maslacem i premazati obilno preljevom.
Peći na 180-200° da lijepo porumeni oko 30-35 minuta.
Poslužiti toplo uz obavezno kiselo mlijeko.
Divota jedna! 🥰🥰🥰
Ako probate, javite mi utiske. ❤️❤️❤️
Primjedbe
Objavi komentar