KATMER PITA ZELJANICA

 Veliki pozdrav svima!🙋🏻‍♀️

Moram da vam napišem recept za predobru katmer pitu zeljanicu.😍 Priprema je nešto drugačija od obične pite, nije nešto komplikovana, jer se jufke ne razvijaju skroz tanko, a zahvaljujući prelivu, pita je divno hrskava i izuzetnog okusa.

Od srca vam preporučujem da probate.🥰 Imate i video pripreme pa svakako pogledajte.😊 




📌Sastojci za jufku:

✔️500 gr brašna

✔️1 kašičica soli

✔️100 ml ulja

✔️1 kašika sirćeta

✔️Mlaka voda 


📌Nadjev:

✔️500 gr špinata (u mom slučaju odleđeni briketi)

✔️500 gr svježeg sira

✔️3 kašike pavlake

✔️2 jaja

✔️so 


📌Preljev:

✔️500 ml vrhnja za kuhanje (ili jogurta)

✔️2 jaja

✔️4 kašike pavlake

✔️So

+

✔️cca 100 gr otopljenog maslaca

✔️50 ml ulja 


Zamijesiti jufku uz dodavanje mlake vode da dobijete neljepljvo, srednje mekano tijesto. Podijeliti na 3 dijela, lijepo izraditi, premazati uljem, pokriti streč folijom i ostaviti da odmaraju 30 min. Za nadjev sve sastojke sjediniti, kao i za preljev.

Na pobrašnjenoj podlozi razviti jufku cca 70 cm, pokapati maslacem, zarezati sa strana na 5-6 mjesta ali sredina da ostane čitava (imate u videu). Preklopiti izrezane dijelove u sredinu, pobrašniti i razviti jufku koliko može (ne skroz tanko). Krajeve rukama rastanjiti ili odrezati. Poprskati maslacem, pa preljevom i nadjevom. U sredini potrgati jufku i motati prema krajevima (vidi video). 

Zamotati i staviti na papir u pleh. Isto uraditi sa preostale 2 jufke. Na kraju pitu preliti maslacem i premazati obilno preljevom.

Peći na 180-200° da lijepo porumeni oko 30-35 minuta. 

Poslužiti toplo uz obavezno kiselo mlijeko.

Divota jedna! 🥰🥰🥰

Ako probate, javite mi utiske. ❤️❤️❤️






Primjedbe

Popularni postovi