GöZLEME
Kiša pada, hladno je, pa ne znam šta drugo preostaje nego spremiti nešto toplo za doručak.
Ne trebam puno razmišljati, znam šta je to što svi volimo.😁
Obožavamo gözleme, jer vam dozvoljavaju sto načina pripreme, nadjeva, ma šta poželite. Brzo su gotove, a ukus im je fantastičan.👌🏻👌🏻👌🏻
Pravila sam ih nekoliko vrsta do sada, pa evo još jedne, taze od jutros.🤭
Imate i video.❣️
📌 Sastojci:
✔️500 gr brašna
✔️5 kašika maslinovog ulja
✔️1 prašak za pecivo
✔️1 kesica suhog kvasca
✔️1,5 čajna kašika soli
✔️4 briketa špinata (odleđena, može naravno i svježi)
✔️ Mlaka voda (količina po potrebi)
📌Nadjev:
✔️100-250 gr izrendanog edamera ili gaude
📌Premaz:
✔️100 gr otopljenog maslaca
Prosijati brašno, dodati ocijeđen špinat, prašak za pecivo, kvasac, so i ulje pa uz dodavanje mlake vode zamijesiti tijesto kao za pitu. Ni premekano ni tvrdo. Formirati loptu, pokriti i neka odmori 20-tak minuta.
Na pobrašnjenoj podlozi samo kratko premjesiti i podijeliti na 10 loptica.
Svaku lopticu oklagijom razvući na promjer cca 20-25 cm. Na polovinu tijesta staviti izrendani sir, preklopiti drugom polovicom i zalijepiti prstima krajeve.
Zagrijati tavu, malo premazati maslacem i staviti gözleme da se prže po par minuta sa obje strane. Gornju stranu premazati maslacem prije okretanja. Gotove redati jednu na drugu i svaku premazati maslacem.
Poslužiti toplo uz šolju mlijeka i eto odličnog doručka! 👌🏻🥰😘
Primjedbe
Objavi komentar