LISNATA ZVRK PECIVA
Današnji dan mi je savršen za neka fina peciva. Ova još nisam objavljivala, ali sam ih ranije pravila. Fenomenalna su, dekorativna, ukusna, lisnata, lagana kao perce.🥰😍👌🏻
I obavezno koristite maslac, jer im daje poseban okus.
Nisu zahtjevna, jednostavno se pripremaju, a svima će se dopasti.
📌Sastojci za tijesto:
▪️500-550 gr brašna
▪️1 bjelanjak
▪️100 ml mlakog mlijeka
▪️100 ml mlake vode
▪️1 supena kašika kvasca
▪️1 kašika šećera
▪️1 kašika soli
▪️50 ml ulja
▪️100 gr maslaca sobne temperature za premazati tijesto
📌Za premaz:
▪️1 žumanjak
▪️2 kašike mlijeka
Mlijeko, vodu, kvasac i šećer izmješati, pa dodati bjelanjak, ulje i pola količine brašna i so. Početi mijesiti i postepeno dodavati ostatak brašna. Vidjet ćete i sami koliko je dovoljno (ovisi od brašna). Trebate dobiti tijesto koje se odvaja od posude. Formirati kuglu i pokriti, pa ostaviti da naraste.
Nadošlo tijesto malo premjesiti na pobrašnjenoj podlozi i podijeliti na 5 loptica. Svaku lopticu razvaljati u pravougaonik (cca 3-4 mm) i po njemu rasporediti omekšali maslac u komadićima. Redati jedan na drugi, peti ne premazujete.
Oklagijom razvaljati u veliki tanji pravougaonik.
Rezačem izrezati na uže trake cca 1 cm. Svaku traku rolati u zvrk. Redati na papirom obložen pleh sa razmakom između jer će narasti.
Gotove premazati žumanjkom u koji ste dodali 2 kašike mlijeka. Ostaviti da odstoje oko 30 min.
Peciva peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 15-20 minuta zavisno od rerne. Pazite da vam se ne prepeku.
Poželjno je da na njih navalite dok su topla, jer se bukvalno tope u ustima. 😉😁👌🏻💞
Javite mi da li su vam se dopala, lajkujte, dijelite, ništa vas ne košta.😂
Uživajte! 🍀💋
Primjedbe
Objavi komentar