MLIJEČNI HLJEB
Nema ništa ljepše od domaćeg hljeba! 😃
Koliko često ga vi pravite?
Kad kupujemo hljeb, uvijek nam ostane, ali kad je domaći u pitanju, pojede se do posljednje mrvice. 😉
Ukoliko probate ovaj recept, napišite mi utiske, a ako želite manju količinu, shodno tome smanjite sastojke. 😉
Za 4 veknice -
📌Sastojci:
✔1100 gr bijelog brašna
✔2,5 supene kašike suhog kvasca,
✔1 supena kašika soli
✔1 čajna kašika šećera
✔2 kašike maslinovog ulja
✔1 kašika bijelog octa
✔2,5 dcl mlijeka
✔topla voda količina po potrebi
Izmiješati sve suhe sastojke, dodati ulje, ocat, mlako mlijeko i tople vode toliko da se dobije srednje mekano tijesto. Oblikovati u loptu, pokriti i ostaviti na toplom mjestu da se udupla. Premjesiti na pobrašnjenoj podlozi, podijeliti na 4 dijela, svaki dio razvaljati u ovalan oblik, zarolati i redati u nauljen pleh. Pokriti i ostaviti da nadođe još jednom. Rernu zagrijati na 180 stepeni. Kad je hljeb nadošao, zarezati oštrim nožem po vrhu na 3 mjesta svaku veknu, premazati sa malo mlijeka i staviti da se peče.
Prvih 15 minuta peći na 180 stepeni, a zatim smanjiti temperaturu na 130-140 stepeni i peći još 20-tak minuta.
Ispečen pokriti vlažnom kuhinjskom krpom. Malo ohladiti i ...dalje se zviždi.😁😁😁
Primjedbe
Objavi komentar