VARIVO SA PROKULICAMA I PILETINOM

I na moju radost, došao je red na kašiku! Pravo jesenje i zimsko jelo, ono koje obraduje želudac svaki put.

Ukusno, aromatično i mirisno, a varivo, pa šta ćeš bolje?😁 





📌 Sastojci:

- 500 gr pilećeg filea

- 300-400 gr prokulica (prokelj, kelj pupčar)

- 1 veća glavica crvenog luka

- 3-4 režnja bijelog luka

- 4 srednja krompira

- 2 kašike paradajz pirea

- 100 gr graška

- 2 mrkve izrezane na kockice

- suhi začin

- suhi bosiljak, origano, curry, kopar, kurkuma, peršun, celer

- mljeveni biber

- 2 kašike ulja 


Pileći file izrezati na kocke, krompir na veće kocke, mrkvu sitnije kockice, crveni i bijeli luk na sitno.

U šerpi zagrijati ulje, pa staviti oba luka i mrkvu, pa prodinstati da lijepo zamiriše. Zatim dodati izrezan file i dinstati još 3-4 minute, pa sipati paradajz pire i sve sjediniti. Doliti malo vode i neka kuha 5-6 minuta. Zatim dodati krompir, grašak, prokulice, doliti vode i sve skupa kuhati oko pola sata uz povremeno dolijevanje vode. Da bi zgusnuli jelo, izvadite par krompira, zgnječite viljuškom i vratite nazad u varivo da još prokuha nekoliko minuta. Na kraju dodati sve začine i jelo je gotovo.

Uživajte u ovoj odličnoj i zdravoj čorbici.🥰👌🏻


Primjedbe

Popularni postovi