VARIVO SA PROKULICAMA I PILETINOM
I na moju radost, došao je red na kašiku! Pravo jesenje i zimsko jelo, ono koje obraduje želudac svaki put.
Ukusno, aromatično i mirisno, a varivo, pa šta ćeš bolje?😁
📌 Sastojci:
- 500 gr pilećeg filea
- 300-400 gr prokulica (prokelj, kelj pupčar)
- 1 veća glavica crvenog luka
- 3-4 režnja bijelog luka
- 4 srednja krompira
- 2 kašike paradajz pirea
- 100 gr graška
- 2 mrkve izrezane na kockice
- suhi začin
- suhi bosiljak, origano, curry, kopar, kurkuma, peršun, celer
- mljeveni biber
- 2 kašike ulja
Pileći file izrezati na kocke, krompir na veće kocke, mrkvu sitnije kockice, crveni i bijeli luk na sitno.
U šerpi zagrijati ulje, pa staviti oba luka i mrkvu, pa prodinstati da lijepo zamiriše. Zatim dodati izrezan file i dinstati još 3-4 minute, pa sipati paradajz pire i sve sjediniti. Doliti malo vode i neka kuha 5-6 minuta. Zatim dodati krompir, grašak, prokulice, doliti vode i sve skupa kuhati oko pola sata uz povremeno dolijevanje vode. Da bi zgusnuli jelo, izvadite par krompira, zgnječite viljuškom i vratite nazad u varivo da još prokuha nekoliko minuta. Na kraju dodati sve začine i jelo je gotovo.
Uživajte u ovoj odličnoj i zdravoj čorbici.🥰👌🏻
Primjedbe
Objavi komentar