NAJMEKŠE BUHTLE

 Hellooooo! 🙋🏻‍♀️😀

Divan sunčan dan u Sarajevu, idealan za mekan i savršen slatki zalogaj u vidu buhtli i to ne bilo kakvih - ovo su najmekše buhtle na svijetu! Tijesto je čista perfekcija! 👌🏻👌🏻👌🏻 Čime god ih napunite, uživati ćete u svakom zalogaju. Nestanu za tren, još tople. Probajte obavezno i javite mi jesam li u pravu.💋😁🥰 







✏️ Sastojci za tijesto:

✔️500 gr brašna

✔️1 kesica suhog kvasca

✔️50 gr šećera

✔️1 cijelo jaje

✔️2 žumanjka

✔️50 gr otopljenog maslaca + 20-30 gr za premaz buhtli

✔️200 ml mlakog mlijeka

✔️ribana korica 1 limuna (nije obavezno)

✔️1 mala kašičica soli

✔️1 vanilin šećer

✔️2 kašike ulja

+

✔️Nutella, eurocrem ili džem za punjenje

✔️ šećer u prahu za posipanje 


Otopiti maslac i prohladiti.

U posudu sipati mlako mlijeko, 1 kašičicu šećera, germu i 5-6 kašika brašna (uzetih od onih 500 gr). Sve izmiješati i ostaviti da germa fermentira.

U dublju posudu staviti jaje, žumanjke, šećer, so, vanilin šećer, koricu limuna, otopljeni maslac i sve pjenjačom izmješati. Dodati aktivirani kvasac i sipati brašno pa mikserom sa spiralnim nastavcima miksati oko 4-5 min. Zatim dodati 1 kašiku ulja i mikserom sjediniti. Na kraju dodati još 1 kašiku ulja, pa rukom sve sjediniti, pokriti i ostaviti na toplo mjesto 45 min. do 1 sat. 

Na pobrašnjenu podlogu prebaciti tijesto, malo premjesiti, oblikovati valjak i izrezati na 15 dijelova. Svaki dio formirati u lopticu. Loptice rastanjiti u krug, fil u sredinu, pa dići krajeve prema sredini, dobro prstima stisnuti, okrenuti buhtlu da spoj bude dole i redati na papir u pleh sa razmakom između. Formirane buhtle pokriti i ostaviti da još jednom narastu. Rernu zagrijati na 180°.

Otopiti maslac i premazati buhtle prije pečenja.

Peći ih oko 15-20 min. Vruće obilno posuti šećerom u prahu. Sačekati da se malo ohlade, da ne spržite jezik kao ja, svaki put.😂

Kao pahulja su lagane, mekane i ukusne. Zaista preporučujem da probate. 👋🏻🍀





Primjedbe

Popularni postovi