DOMAĆI SIRUP OD GROŽĐA 🍇

I evo gaaaaa! 😁

Dobila sam nekoliko poruka gdje ste tražili recept za sirup od grožđa, pa ga evo pišem. 🍇

Ukusan, osvježavajući, a što je najbitnije domaći, bez ikakvih vještačkih dodataka. 

Može stajati jako dugo, samo je bitno da ga, po otvaranju boce, držite u frižideru. 




✏️ Sastojci:

✔️5 kg grožđa

✔️1,5-2 kg šećera (zavisi koliko vam je grožđe slatko)

✔️3 vanilin šećera

✔️2 kesice limuntosa

✔️2 litra vode


Odmah da pojasnim da je ovo sirup i potrebna je ova, pa i veća količina šećera, jer se razrjeđuje po ukusu.

E dalje: grožđe dobro oprati i odvojiti bobice od peteljki. 

U blenderu samo kratko izblendati (ne dugo da ne sameljete košpice) da grožđe pusti sok. Dobivenu smjesu kroz gusto cjedilo dobro iscjediti, možete se pomagati kutlačom, da istisnete sav sok.

U dobiveni sok dodajte vodu, šećer i limuntos i dobro izmiješajte.

Stavite kuhati. Kad prokuha, kuhajte na laganoj vatri (ali da fino ključa) oko 30 minuta. Na kraju dodajte vanilin šećer i kratko prokuhajte. Skidajte pjenu. 

Flaše da poklopcima sterilizirajte u rerni na 100°C oko pola sata.

Vruć sok sipati u vruće flaše, dobro zatvoriti i ostaviti da se ohlade.

Boja sirupa zavisi od vrste grožđa, nekome će biti tamniji, nekome svjetliji, ali okus je sigurno odličan.

Uživajte u odličnom domaćem sirupu, koji razgodite vodom po svom ukusu.👍🏻🍇🍀




Primjedbe

Popularni postovi