LAZANJE SA PALAČINKAMA
🙋🏻♀️ Ćao, ćaoooo svima! 😀
Kako vi provodite današnji dan? Kuha li se nešto fino?
Moj izbor za danas su lazanje, ali sa palačinkama. Meni se više dopadaju od pravih lazanja. Sočne i preukusne! 👍🏻👌🏻
Probajte pa javite jesam li u pravu! 😊
📌Za bolonjez:
- 500 gr mljevenog mesa
- 1 glavica crvenog luka
- 3 režnja bijelog luka
- pola kocke za supu
- 3 kašike paradajz pirea
- 2 dcl vode
- suhi začin
- mljeveni biber
- suhi bosiljak
- malo suhog kopra
📌Bešamel:
- 60 gr brašna
- 60 gr maslaca
- 1 litar mlijeka
- so
- malo muškatnog oraščića
- 100 gr rendane gaude
- mljeveni biber
+
300 gr rendane gaude za posipanje
+
- 20 palačinki (promjera 26 cm kod mene)
Ispeći palačinke po vašem receptu.
Za bolonjez na malo ulja izdinstati sitno isjeckan crveni i bijeli luk, pa dodati mljeveno meso. Dinstati par minuta, dodati pola kocke za supu, paradajz sos, vodu i sve skupa krčkati 10 min. Na kraju dodati začine dok bude po vašoj mjeri.
U šerpi otopiti maslac, dodati brašno, kratko promiješati pa doliti mlijeko malo po malo, neprestano miješajući pjenjačom da se izbjegnu grudice. Kuhati do željene gustine. Na kraju umiješati rendani sir i dodati so, biber i muškatni oraščić.
Pleh premazati maslacem, pa poredati 5 palačinki. Ja sam ih rezala po pola da lijepo uštimam u pleh. Posipati četvrtinu bolonjeza, pa bešamel i posuti sirom. Opet palačinke i ponavljati 4 sloja nadjeva i peti sloj završite palačinkama. Odozgo premazati bešamelom i posuti sirom.
Peći na 200° oko 30 minuta da lijepo porumeni.
Gotove lazanje ostaviti da se prohlade (vruće se ne mogu lijepo rezati) i servirati.
Uživajte u savršenom ručku! 🥰🍀❤️👋🏻
Primjedbe
Objavi komentar