ZAPEČENA PILETINA SA BLITVOM I KROMPIROM
Moram objaviti današnji ručak, iako je unuk tu i nije bilo vremena ni za dekoraciju, niti za slikanje. U biti, ručak je toliko ukusan da slika ne može ni dočarati tu eksploziju ukusa. A toliko jednostavno.
Moj dječačić je pojeo sve sa slike, a još nema pune 2 godine.😁 Samo se čulo "njam, njam!"💟❣
📍 Sastojci:
🔸1 kg pilećih bataka sa karabatkom
🔸 Začin za piletinu
🔸1 kg krompira
🔸500 gr svježe blitve
🔸4 režnja bijelog luka
🔸500 ml vrhnja za kuhanje
🔸2-3 komada @zdenkasir
🔸Par kašika ulja
Pileće batake odvojiti od karabataka (a i ne morate), začiniti začinima za piletinu i staviti u nauljen pleh da se zapeče na 200° 20-25 minuta.
U međuvremenu, krompir isjeći na komade željene veličine, a blitvu oprati i izrezati na rezance.
Skuhati krompir u posoljenoj vodi pa 5 minuta pred kraj kuhanja, dodati blitvu. Ocijediti.
Izvaditi meso iz rerne, između poredati blitvu sa krompirom, odozgo posuti ispasiranim bijelim lukom, pa zaliti vrhnjem. Zdenka sir iskidati i posuti po vrhu. Dosoliti po ukusu. Zapeći sve skupa u rerni još 10-15 minuta.
Recept je iz moje glave, smišljen u trenutku, dok beba spava.
Primjedbe
Objavi komentar