JEČMENI INTEGRALNI HLJEB SA SJEMENKAMA
Znamo koliko su integralna brašna zdrava a i ukusnija od standardnog bijelog brašna. Hljeb duže ostane svjež, a kada ga sami napravimo, znamo šta jede cijela naša porodica.
Ukus i miris tek pečenog hljeba je neopisiv.
Mjera je šolja od 2,5 dcl!
📍 Sastojci:
🔸3 šolje ječmenog integralnog brašna
🔸2 šolje pšeničnog integralnog brašna
🔸1 šolja bijelog brašna
🔸1,5 kesica suhog kvasca
🔸1 kašika soli
🔸1 kašičica šećera
🔸4 kašike maslinovog ulja
🔸1 kašika sjemenki kima
🔸1 kašika čurekota
🔸1 kašika susama
🔸1 kašika sjemenki lana
🔸2 kašike mixa pahuljica od zobi, raži i ječma
🔸 Mlaka voda (količina po potrebi)
U posudi izmiješati sve vrste brašna i sjemenki, dodati kvasac, so, šećer, maslinovo ulje, pahuljice i postepeno dodavati mlaku vodu, miješajući drvenom kuhačom. Treba dobiti kompaktno, malo ljepljivo, ali ne čvrsto tijesto. Poklopiti posudu i ostaviti na toplom mjestu oko 30-40 minuta.
Naraslo tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu i ne mijesiti nego odmah podijeliti na 2 dijela. Rukama rastanjiti i formirati 2 vekne. Kalupe za hljeb premazati uljem i prebaciti hljeb. Premazati vodom i posuti pahuljicama. Pokriti i ostaviti da odstoji još 30 min.
Peći u rerni zagrijanoj na 200° 20 minuta, smanjiti na 180 i peći još 10 minuta.
Pečen hljeb ostaviti u kalupu 5 minuta pa prebaciti na žicu, pokriti krpom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Primjedbe
Objavi komentar