GIBANICA SA SIROM
Divna, šupljikava gibanica od gotovih kora. Slike su brzinske, nisu tako primamljive, ali je gibanica extra!!! 😅👍🏻🥰
📍Sastojci:
🔸500 gr kora za pitu
🔸400 gr mladog sira
🔸5 jaja
🔸250 gr gustog jogurta
🔸150 ml mlijeka
🔸50 gr brašna
🔸1 kesica suhog kvasca
🔸1 kašičica šećera
🔸2 kašičice soli (po ukusu)
🔸Ulje za premazivanje
📍Za premaz gibanice:
🔸50 gr otopljenog maslaca
🔸3 kašike fila
Fil : U toplom mlijeku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu razbiti jaja, pa ih mikserom, dobro umutiti. Dodati jogurt, pripremljeni kvasac i brašno. Umutiti, da nema grudvica od brašna. Na kraju ubaciti sir i so i sjediniti sa ostalim sastojcima. Od fila odvojiti tri kašike na stranu (za premazivanje pite).
Pleh pouljiti, pa staviti 2 jufke jedno preko druge, unakrsno, staviti još jednu jufku i pouljiti. Jufke gužvati, natapati u fil i redati jednu do druge. Ostaviti 2 jufke za pokriti gibanicu. Kada poredate zgužvane jufke, pouljiti, prebaciti kore koje su van pleha, a sa preostale 2 kore pokriti gibanicu i lijepo ušuškati sa strana. Izmiješati otopljeni maslac sa dijelom fila koji ste odvojili i premazati. Ostaviti da odstoji 30 minuta, a zatim peći u rerni zagrijanoj na 180° dok lijepo porumeni, cca 30 minuta. Ispečenu gibanicu pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Zatim rezati i uživati. 🥰😍
Primjedbe
Objavi komentar