VOĆNE ŠLAG KOCKE
Osvježavajući voćni kolač... :)
Kombinirajte bilo koje sezonsko voće.
Biskvit:
- 4 jaja
- 1 šolja šećera (mjera je šolja od 2 dcl)
- 1/2 šolje ulja
- 1/2 praška za pecivo
- 1 šolja brašna
Voćni fil:
- 1 kg očišćenih višanja
- 1,5 šolja šećera
- 2 pudinga od maline
Šlag krema:
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 1 manja čaša pavlake (180 gr)
- 1/2 šolje šećera
Dobro izmiksati cijela jaja i šećer. Dodati ulje, još kratko miksati i na raju brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na najmanjoj brzini samo sjediniti sastojke.
Pleh obložiti papirom ili premazati uljem pa posuti brašnom i sipati smjesu.
Peći na 180° oko 20-tak minuta.
Ispečen biskvit ostaviti da se ohladi.
U šerpu staviti očišćene višnje i šećer, pa kad prokuha ostaviti da kuha oko 5 minuta.
U posebnu posudu istresti prah za puding, dodati 1/2 šolje vode, izmješati da nema grudvica i sipati u višnje. Skuhati kao puding, bit će malo gušće od pudinga a tako i treba.
Vruć nadjev sipati preko biskvita.
Kad se voćni nadjev ohladi i stisne, pripremiti šlag.
Izmiksati slatko vrhnje sa pavlakom i šećerom da bude čvrsto. Premazati preko voćnog nadjeva (dio ostaviti za dekoraciju).
Isjeći na koce, dekorisati ostatkom šlaga i na vrh svake kocke staviti po jednu višnju.
Rashladite se i vi :)
Ja ne bih bila ja, da nema napomene:
U originalnom receptu koji sam našla u nekim dnevnim novinama, u sastojcima smjese za biskvit piše 2 ŠOLJE BRAŠNA...iako mi se to činilo puno kad sam dodavala (smjesa je bila pregusta), ipak sam poslušala recept i zažalila.
Biskvit je bio tvrđi i suh tačnije "hljebast", tako da mislim da bi šolja brašna bila dovoljna, a u krajnjem slučaju možete peći bilo koji biskvit koji vam se dopada kao podlogu za ovaj kolač.
Primjedbe
Objavi komentar