SARMA U MLADOM KUPUSU
I vrapci na grani znaju da sarmu mogu jesti bukvalno svaki dan :)
Ljetna varijanta je tu...i obavezno pročitajte napomenu :)
Sastojci:
- 1 glavica mladog kupusa
- 500 gr mljevenog mesa
- 100 gr riže
- 1 glavica crvenog luka
- 3 režnja bijelog luka
- 1 manji krompir
- 1 kašičica origana
- 1 svježi paradajz
- mljeveni biber
- so (ili vegeta)
- 2-3 kašike ulja
- 2 kašike paradajz pirea (možete koristiti i mljevenu crvenu papriku)
- 1/2 šoljice za crnu kafu - vinskog sirćeta 4% *** opcionalno - (vidjeti napomenu)
Glavici kupusa odstraniti korjen (kao kada kiselite kupus).
Smjesiti kupus u dublji lonac tako da udubljena strana bude okrenuta gore.
NAPOMENA: Ukoliko ipak volite kiselkastu sarmu u udubljeni dio sipajte vinsko sirće.
U udubljeni dio naspite i kašiku soli.
Doliti vodu tako da skoro pokrije kupus (ipak ostavite malo da viri iz vode).
Kuhati poklopljeno oko 10-tak minuta na srednjoj vatri.
Povremeno dignite poklopac i odvajajte kašikom vanjske listove koji su već omekšali, izvadite ih u cjediljku, pa nastavite kuhati i sve tako.
Listove ocijediti i odstraniti im zadebljani dio.
Isjeckati crveni i bijeli luk i na ulju malo propržiti. Dodati mljevenu papriku, so, biber, origano, dobro promiješati i ostaviti sa strane da se malo ohladi.
Opranu i ocijeđenu rižu dodati proprženom luku i sve sjediniti.
Mljeveno meso staviti u zdjelu, napraviti udubljenje u sredini i u njega staviti sirno izrendan krompir, pa dodati mješavinu luka i riže. Sve fino sjediniti i začiniti po želji.
Sitno rendan krompir dodajem u nadjeve za sarmu i paprike jer je to odličan trik da vam nadjev na bude tvrd (mada tu ulogu ima i masnoća mljevenog mesa - ako je potpuno nemasno zna se stvrdnuti). Uz krompir nadjev će biti fino rastresit.
Zavijati sarme i redati ih u veću šerpu jednu do druge.
Paradajz oguliti i isjeći na komadiće pa poredati preko poredane sarme.
Preliti vodom, po želji dodati još malo sirćeta i kuhati na laganoj vatri oko 45 minuta. Po potrebi dolivati vode.
Možete skuhanu sarmu poredati u vatrostalnu tepsiju i još malo zapeći u rerni, što ja nisam uradila :D
Servirati u kašiku milerama i posuti svježim ili suhim peršunom.
Prijatno :)
Primjedbe
Objavi komentar