SALATA OD TIKVICA I BIJELOG LUKA
Navalila sam na tikvice ovih dana, ali zašto ne iskoristiti predivno, lagano i zdravo povrće u milion varijanti :)
Ova salata od tikvica se fantastično slaže uz bilo koje pečeno meso, roštilj, a kod mene je bila prilog uz pečene pastrmke. Daleko laganija i osvježavajuća varijanta od klasične krompir-salate, bar kad su ovako vreli dani u pitanju :)
Sastojci:
Ova salata od tikvica se fantastično slaže uz bilo koje pečeno meso, roštilj, a kod mene je bila prilog uz pečene pastrmke. Daleko laganija i osvježavajuća varijanta od klasične krompir-salate, bar kad su ovako vreli dani u pitanju :)
Sastojci:
- 2 veće tikvice ili 3 manje
- 6 režnjeva bijelog luka
- so
- biber
- malo muškatnog oraščića
- biber
- 2 dcl jogurta
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika sirćeta
Tikvice oprati, odstraniti krajeve i isjeći na krupnije kocke.
U šerpu staviti vodu i so pa pustiti da prokuha. U ključalu vodu sipati izrezane tikvice i kratko obariti - cca 3-4 minute. Istresti u cjediljku i ostaviti da se potpuno ohlade.
Bijeli luk sitno isjeckati.
U vatrostalnu posudu staviti hladne tikvice, posuti ih bijelim lukom, sirćetom i maslinovim uljem, posoliti po ukusu i preliti jogurtom u koji ste umiješali malo muškatnog oraščića i bibera.
Lagano promiješati i ostaviti u frižider da odstoji najmanje pola sata.
Poslužiti hladno.
Primjedbe
Objavi komentar