RAŽEVA PIZZA SA TUNJEVINOM
Fantastično tijesto i još bolja pizza!
Pravila sam i domaći paradajz umak za premazivanje i baš je prijao ;)
Za sve pizzoljupce od srca preporučujem :)
Za ovo ukusno i zdravo tijesto za pizzu (a mjera je za veliki pleh od rerne) potrebno je:
Pravila sam i domaći paradajz umak za premazivanje i baš je prijao ;)
Za sve pizzoljupce od srca preporučujem :)
Za ovo ukusno i zdravo tijesto za pizzu (a mjera je za veliki pleh od rerne) potrebno je:
- 350 gr bijelog brašna
- 150 gr raževog brašna
- 1 kesica suhog kvasca
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike mljevenog lana (stavila sam 1 kašiku mljevenog i 1 kašiku sjemenki lana)
- mlaka voda - količina po potrebi
Za paradajz umak:
- 2 veća paradajza
- 1 kašika ulja
- 3 režnja bijelog luka
- 1 kašika sitno sjeckanog svježeg bosiljka
- 1 kašičica origana
- so
- biber
Nadjev:
- 1 limenka tunjevine u komadima
- 200 gr šampinjona
- 200 gr ribanog sira
+
kečap i origano za posipanje
Prvo pripremimo paradajz umak.
Paradajz ogulimo i izrendamo. Pošto sam kupila tunjevinu u maslinovom ulju, fino sam ocijedila ulje iz ribe i na tom ulju pripremila umak - okus je još bolji.
Na ulju propržiti izrendani paradajz i dinstati ga na laganoj temperaturi oko 10-tak minuta. Potom dodati sitno sjeckan bijeli luk i dinstati još 3-4 minute. Na kraju posoliti, pobiberiti i dodati sitno sjeckan svježi bosiljak i origano. Sve fino promiješati i ostaviti da se ohladi.
U posudi pomiješati bijelo i raževo brašno, mljeveni lan i sjemenke, dodati suhi kvasac, šećer, so, maslinovo ulje i uz dodavanje mlake vode zamijesiti tijesto kao za pitu. Dobro ga izmjesiti i staviti u nauljenu posudu, pokriti i ostaviti da naraste.
Očišćene šampinjone izrezati na listiće, sir izrendati.
Nadošlo tijesto premjesti na pobrašnjenoj podlozi i razvaljati u veličini pleha koji ste obložili pek papirom. Prebaciti tijesto na papir i premazati ga pripremljenim umakom od paradajza.
Preko umaka rasporediti izrezane gljive, pa tunjevinu, posuti ribanim sirom i origanom.
Peći u zagrijanoj rerni na 220° oko 10-15 minuta.
Vruću pizzu isjeći, posuti kečapom i servirati.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar