SUPA OD HELJDE
Odlična i zdrava supa uz domaće griz knedle... :)
Sastojci:
Sastojci:
- 150 gr heljdine kaše
- 1 glavica crvenog luka
- 2-3 režnja bijelog luka
- 1 mrkva
- 100 gr karfiola
- 100 gr brokolija
- 2-3 krompira
- peršun
- ulje
- so
- biber
- vegeta
+ (za knedle od griza)
- 1 jaje
- 3-4 kašike griza
- malo vegete
Karfiol i brokoli kratko blanširati.
Kratko propržiti sitno sjeckan crveni i bijeli luk, dodati mrkvu i još malo propržiti. Zatim dodati blanširani karfiol i brokoli, heljdu i zaliti vodom. Kuhati na tihoj vatri. Nakon 10-tak minuta ubaciti krompir isječen na sitne kockice i nastaviti kuhati dok krompir ne bude kuhan. Dodati sjeckani svježi ili suhi peršun.
U zdjelici umutiti jaje, pa dodati vegetu i griz, dobro izmješati i ostaviti da malo griz nabubri.
Smanjiti temperaturu na kojoj kuhate supu, tek toliko da lagani vri. Pomoću dvije male kašičice formirati knedle i lagano ih spuštati u supu. Kuhati još 15-20 minuta na sasvim laganoj vatri da se fino skuhaju, potom sloniti supu sa ringle, poklopiti i ostaviti da tako odstoji oko 10-tak minuta.
Na kraju okus dotjerati vegetom i biberom i servirati toplo.
Primjedbe
Objavi komentar