LISNATA SPIRALNA POGAČA
Sve lisnate pogače su okusom skoro iste, ali svaka na svoj način lijepa. Evo još jedne dekorativne pogače...probajte i uvjerite se u njenu mekoću i okus.
- 800 gr brašna
- 1,5 kašika suhog kvasca
- 2 jaja
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
- 3 kašike pavlake
- 5 kašika ulja
- 2 dcl mlijeka
- mlaka voda - količina po potrebi
Za premaz:
- 150 gr margarina ili putera
+
- 1 jaje
- 1 kašika ulja
- malo soli
i
sjemenke susama
U posudi pomiješati brašno, suhi kvasac, so, šećer, pa dodati ulje, pavlaku, blago umućena jaja, mlako mlijeko i doliti mlake vode toliko da se zamijesi fino i glatko tijesto, koje se ne lijepi za ruke. Pokriti čistom krpom i ostaviti da se masa udupla. Ako imate vremena - kada se tijesto jednom digne, nauljenom rukom ga premjesite i ostavite da naraste još jednom - pogača će biti pahuljasto mekana.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen radni sto, premjesiti ga i podijeliti na 8 loptica.
Svaku lopticu razvaljati na krug dimenzija prosječnog tanjira i premazati omekšalim puterom ili margarinom, samo posljednji krug ne premazujete.
Oklagijom razvaljati sve skupa na pogaču željenih dimenzija. Prebaciti na pek papirom obložen pleh. Oštrim nožem isjeći pogaču na 16 dijelova s tim da se ne siječe do kraja - kraj mora ostati cijeli.
Sad podižete svaki isječeni trokutić i spiralno ga uvrnete nekoliko puta i vratite na svoje mjesto.
Po želji krajeve pogače koji nisu isječeni horizontalno prorežite nožem i samo malo izvrnite - vidite na slici kako to izgleda.
Pokriti pogaču krpom i ostaviti da još jednom naraste dok se rerna zagrije na 180°.
Umutiti jaje sa uljem i malo soli pa premazati nadošlu pogaču i posuti susamom.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, zatim smanjiti temperaturu i nastaviti peći još 15-tak minuta da dobije lijepu zlatnu boju.
Ispečenu pogaču još vruću premažite sa malo ulja da dobije fini sjaj, pokrijte komadom papira pa kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
E sada možete slobodno uživati :)
Predivno se lista:
Evo i komadića:
Divna!
OdgovoriIzbrišiAko postavis link / dugme za sljedbenike, sigurno ces dobiti vise sljedbenika, jer samo na taj nacin neki od nas mogu pratiti.
www.jasnaskitchencreations.blogspot.com
Hvala Jasna. Moram pogledati gdje se i kako uključuje ta opcija, pa ću rado omogućiti praćenje.
IzbrišiLijep pozdrav!
Meka I ukusna,ma savrsena.Hvala na divnom receptu
OdgovoriIzbriši