ČOKOLADNA ROLADA "TIGAR"
Odlična čokoladna rolada... :)
Biskvit:
Biskvit:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 2 kašike džema od marelica
Krema:
- 250 gr putera
- 200 gr šećera u prahu
- 100 gr čokolade
- 1 dcl ruma
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 3 kašike vode
- 2 kašike šećera
- malo margarina
Odvojiti bjelanjke i žumanjke, pa bjelanjke uz prstohvat soli izmiksati u čvrst snijeg. Dodavati jedan po jedan žumanjak neprestano miksajući. Zatim dodati brašno i džem, pa sve kratko smiksati na najmanjoj brzini samo da se fino sjedini.
Pleh od rerne obložiti papirom, istresti smjesu i peći na 180 stepeni oko 15-tak minuta.
Biskvit ohladiti pa ga isjeći na kockice 1 x 1 cm.
Za kremu pjenasto izmiksati puter i šećer u prahu. Dodati otopljenu čokoladu i rum, pa sve dobro izmješati.
Narezani biskvit dodati u kremu i sve špatulom sjediniti.
Na foliju istresti smjesu, pa pomoću folije oblikovati rolat. Ostaviti u frižider da se dobro stisne.
Na laganoj vatri otopiti čokoladu sa vodom, šećerom i malo margarina, pa preliti ohlađen rolat. Dekorisati čokoladnim mrvicama i sjeckanim lješnjacima, a možete i šlagom.
Primjedbe
Objavi komentar