PANCEROTE SA HELJDINIM BRAŠNOM
Savršen doručak ili večera uz šolju mlijeka ili jogurta...
Tijesto je fantastično...mekano, prosto diše. Ukoliko probate nećete se pokajati ;)
Sastojci za tijesto:
- 1 čaša (od 2 dcl) heljdinog brašna
- 3 čaše pšeničnog brašna
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 1 kesica suhog kvasca
- 1 čajna kašika soli
- 1 mala kačišica šećera
- 1 dcl ulja
- 2 dcl jogurta
Nadjev:
- 400 gr pileće salame (ili neke druge po vašem izboru)
- 8 listića tost sira
- malo origana
- kečap
Premaz pancerota:
- 1 jaje
- malo ulja
- malo soli
Za posipanje:
- sjemenke susama
- sjemenke čurekota
U posudi pomiješati heljdino i pšenično brašno, pa dodati viljuškom lagano umućena jaja, ulje, so, šećer, prašak za pecivo, kvasac i jogurt. Rukom lagano zamijesiti tijesto (meni je ova količina ulja i jogurta bila taman za tijesto kakvo treba da bude), koje će biti srednje mekane strukture, oblikujte loptu i ostavite da odmori oko 20-tak minuta, pokriveno.
Salamu izrendati.
Tijesto na pobrašnjenoj podlozi premjesiti i podijeliti na 8 loptica. Svaku lopticu razvaljati u krug debljine oko 3 mm. Premazati kečapom (ali ne po rubovima), na donji dio kruga staviti dio izrendane salame, a odozgo staviti tost sir koji ste prepolovili. Gornji dio tijesta staviti preko donje polovice, pa viljuškom okolo preći kako bi zalijepili rubove. Postupak je na slici ispod.
Pancerote poredati u pleh koji ste obložili papirom.
Umutiti jaje sa malo ulja i soli i kistom premazati pancerote, a zatim ih posuti sjemenkama čurekota i susama.
Staviti ih da se peku u rernu zagrijanu na 180 stepeni oko 15-tak minuta da lijepo porumene.
Ispečene pokriti čistom krpom i ostaviti da odstoje oko 5 minuta, a zatim ih tople servirajte prelivene sa malo kečapa i posute origanom, uz šolju mlijeka ili jogurta.
Dobar tek i vama :)
Presjek:
Konacno naletih na Bosanski blog! Recept zvuci fantasticno!
OdgovoriIzbriši