MUSAKA SA TIKVICAMA
Jedna baš onako fina i lagana varijanta musake.
Sastojci:
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- vegeta
Nadjev:
- 500 gr mljevenog mesa
- 1 glavica crvenog luka
- 4 režnja bijelog luka
- 1 mrkva
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica suhog ili svježeg peršuna
- vegeta
- biber
- malo ulja
Preliv:
- 3 jaja
- 2 kašike mlijeka
- 4 kašike pavlake
- vegeta
Isjeckati crveni i bijeli luk, a mrkvu izrendati na sitnije rende.
Na malo ulja staviti crveni luk, bijeli luk i mrkvu da se prodinstaju dok malo omekšaju. Potom dodati mljeveno meso, začiniti vegetom i biberom, malo peršuna i origanom, pa dinstati dok meso ne izgubi crvenu boju, zatim skloniti sa ringle.
Rernu zagrijati na 190 stepeni.
Tikvice oprati i isjeći na kolutove. Staviti ih u posudu i posuti vegetom, pa dobro izmješati.
U malo nauljen pekač poredati pola količine pripremljenih tikvica.
Preko tikvica sipati nadjev.
Preko nadjeva poredati ostatak tikvica.
Poklopiti pekač i staviti da se peče u zagrijanu rernu oko 40 minuta.
Pripremiti preliv, tako što viljuškom umutite jaja, dodati mlijeko i pavlaku, vegetu i sve fino izmješati.
Nakon 40-tak minuta izvaditi musaku, preliti smjesom od jaja i vratiti u rernu da se zapeče još 15-tak minuta na 150° - BEZ POKLOPCA!
Servirati toplo ili hladno uz kašiku pavlake i salatu po vašem izboru.
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar