utorak, 14. srpnja 2015.

"SLATKI GRIJEH"

Za ovu tortu suvišno je napisati bilo šta. Jednostavno se mora probati. 

Savršen poljubac čokolade i malina će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Potrudila sam se slikati svaki korak pripreme i samim tim ni početnice neće imati problema da je naprave i oduševe se njenim fenomenalnim okusom.

Moja kći je rekla da je ova torta najbolja koju je do sada probala. Nemojte joj vjerovati, kao ni meni, uvjerite se sami :)


P.S. Bez maslaga ili margarina...lagana i prozračna.





Sastojci za biskvit:


  • 5 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 8 kašika brašna
  • 50 ml ulja
  • 50 ml mlijeka
  • 4 pune kašike kvalitetnog kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Krema:


  • 500 ml mlijeka
  • 1 kesica nougat premium pudinga
  • 6 kašika šećera
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 10 gr mljevene želatine (1 kesica)
  • 300 ml slatkog vrhnja
+

  • 300 gr svježih malina

Ganache preliv:


  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 150 gr čokolade za kuhanje

Dekoracija:


  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 gr čokolade


Dno kalupa za tortu promjera 26 cm, obložiti pek papirom.
Rernu zagrijati na 180°.



Cijela jaja miksati sa šećerom dok ne posvijetle i ne narastu, a zatim dodati mlijeko i ulje. Kratko miksati, pa dodati pomiješano brašno sa kakaom i praškom za pecivo, a zatim žicom za mućenje sve fino sjediniti da bude kompaktno.

Izliti u kalup.



Peći na 180° 25 minuta. Čačkalicom provjeriti da li je pečen.
Ispečen biskvit izvaditi iz rerne, pokriti sve aluminijskom folijom i ostaviti da se malo ohladi - cca 3-4 minute.

Izvaditi biskvit iz kalupa i presjeći ga na dva dijela.




Jednu koru staviti na pladanj za posluživanje i okolo obruč.



Za kremu od ukupne količine mlijeka oduzeti 1 dcl i izmješati sa šećerom i prahom za puding.
Na slici ispod je puding koji sam koristila.


Izmješati smjesu sa pudingom da nema grudvica, a ostatak mlijeka zakuhati. Kad prokuha sipati smjesu sa prahom i skuhati klasičan puding.
U vreo puding staviti čokoladu izlomljenu na kockice, pa žicom miješati dok se sve fino ne istopi i sjedini.


Želatinu preliti sa 3 kašike vode i kad nabubri, odmah je umiješati u vruć puding sa čokoladom i miješati žicom dok se želatina istopi.

Ostaviti da se ohladi.

Izmiksati slatko vrhnje i sjediniti ga sa hladnim pudingom. Sve dobro izraditi i dobiće se fina lagana krema.


Odmah pripremiti ganache.

Zagrijati slatko vrhnje do vrenja (ne smije prokuhati), skloniti sa ringle i umiješati čokoladu izlomljenu na kockice. Žicom energično miješati da se čokolada istopi  i ostaviti da se i to ohladi.

Sada slažemo tortu:

Preko biskvita u kalupu premazati tanak sloj pripremljene kreme.


Preko poredati maline (ostavite dovoljno malina za dekoraciju).


Preko malina premazati kremu (ostaviti 4-5 kašika za premazati tortu odozgo).


Preko kreme staviti drugi list biskvita i lagano pritisnuti da se sve fino poveže. Preko biskvita premazati onaj dio kreme koji ste odvojili.

Na kraju izliti ohlađen ganache.



Ostaviti u frižider da odstoji 5-6 sati, najbolje je preko noći.

Sutradan odstraniti obruč.

Čokoladu istopiti na pari, malo prohladiti, pa umiksati u izmiksano slatko vrhnje.
Puniti slastičarski špric i dekorisati tortu po želji.
Ukrasiti svježim malinama, izrezati i poslužiti.

Uživanje može početi... :)





I naravno zalogajčić, mislim da ćete ubrzo napraviti ovu tortu :D





Nema komentara:

Objavi komentar