utorak, 14. srpnja 2015.

KROASAN POGAČA

Mekana kao pamuk, čak i potpuno hladna izuzetno ukusna... ne znam kakva je sutradan, jer se u mojoj kući pojede u roku odmah.

Preporučujem :)






Sastojci:



  • 1 kg bijelog oštrog brašna
  • 2 kesice suhog kvasca
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 1 čajna kašika soli
  • 1 manja kašičica šećera
  • 6 punih kašika milerama
  • mlaka voda (količina po potrebi)

Za premaz i posipanje:



  • 250 gr putera ili margarina sobne temperature
  • 1 jaje
  • malo soli
  • sjemenke susama

U posudi pomiješati brašno sa suhim kvascem, dodati so, šećer, maslinovo ulje, mileram i dodati mlake vode toliko da dobijete srednje čvrsto i elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke.

Dobro tijesto izraditi rukama, oblikovati loptu, premazati uljem i ostaviti pokriveno kuhinjskom krpom na toplom mjestu da se masa udvostruči.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti ga rukama i podijeliti na 8 jednakih loptica.

Prvu lopticu razviti oklagijom na veličinu većeg tanjira, pa premazati omekšalim puterom. Razviti drugu lopticu pa staviti preko prve, premazati puterom i sve tako redati do 8. loptice koja se ne premazuje.


Sada oklagijom razvući pripremljeno tijesto što tanje možete, najmanje 0,5 cm debljine.

Sjekačem isjeći tijesto na 16 dijelova.



Zarolati kroasane. Redati u papirom obložen pleh i to 12 kroasana u krug, a preostala 4 kroasana presjeći na pola i staviti ih u sredinu sa rezanom stranom okrenutom gore.


Pokriti čistom krpom i ostaviti da još jednom narastu.

Umutiti jaje sa malo soli, pa premazati nadošlu pogaču i posuti sjemenkama susama.


Peći u rerni zagrijanoj na 180° 30-35 minuta da lijepo porumeni.

Ispečenu pogaču premazati sa malo otopljenog putera, pokriti i ostaviti da se malo ohladi.

Servirajte s čim god želite :)




A ovako izgleda unutra:





Nema komentara:

Objavi komentar