"SUNCOKRET" POGAČA



Ova pogača je omiljena u mojoj kući, a koliko znam i kod mojih prijateljica koje su je probale i same napraviti.

Mekana, ukusna i jako, jako dekorativna. Za sve svečanosti, pa i za običan dan kao ovaj ponedjeljak. Savršeno ide uz sve.

Ja sam radila veću pogaču (za pleh od rerne) pa su navedene količine sastojaka za tu mjeru, a vi smanjite po potrebi.





Sastojci:



  • 1 kg brašna
  • 1 supena kašika soli
  • 1 čajna kašika šećera
  • 2 jaja
  • 2 supene kašike suhog kvasca
  • 3 kašike pavlake
  • 8 kašika ulja
  • 3 dcl mlijeka
  • mlaka voda (količina po potrebi)

Za premaz tijesta:

  • 200 gr margarina

Za premaz pogače:

  • 1 jaje
  • malo soli
  • malo ulja

Za posipanje:

  • sjemenke susama i čurekota


Brašno prosijati, pa dodati kvasac, so, šećer, ulje, jaja (blago umućena viljuškom), pavlaku, mlako mlijeko i mlaku vodu - toliko da dobijete fino, glatko i kompaktno tijesto koje se ne lijepi za ruke.Dobro ga izradite rukama, oblikujte loptu i pokrijte krpom, pa ostavite na toplom mjestu da naraste.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti, oblikovati veknu, pa je podijeliti na tri dijela ali tako da imate jedan veći dio, pa jedan manji od njega i treći - najmanji dio. Oblikute lopte.

Najveći dio podijelite na 5 loptica. Svaku lopticu razvlačiti oklagijom u krug debljine 0,5 cm. 
Premazati krug omekšalim margarinom. 



Razvući slijedeću lopticu, pa krug prebaciti preko prvog i tako redati do pete kore koja treba biti nešto veća od prethodnih, nju nećete premazivati, samo krajeve podvući ispod prethodnih kora da dobijete jednu ušuškanu pogaču (zatvorenu sa strana) - slika ispod.


Ovako formiranu pogaču prebaciti na pek papir i staviti u pleh - tako će vam biti lakše formirati i sjeći pogaču.

Oštrim nožem zasjeći pogaču na osmine (ali ne do kraja - krajevi moraju ostati spojeni). Svaki trokutić podići i prebaciti preko krajeva da dobijete nešto poput latica cvijeta. Slika će vam reći kako treba :)



Sad onaj dio tijesta koji je bio nešto manji od ovog prvog s kojim ste radili, premjesite i podijelite na 5 manjih loptica.

Postupak je isti kao prethodni, samo što su krugovi manji. Formiranu pogaču staviti u sredinu.



I ovaj dio pogače zasjeći na osmine, ali paziti da sječete tako da vam rez bude na sredini formirane latice. 



Na isti način kao i u prvom dijelu izvući trokutiće tako da dođu između prvog reda latica. Slika ispod.


Onaj najmanji dio tijesta, malo premjesite i stavite ga u sredinu pogače.

Formiranu pogaču pokriti krpom i ostaviti da naraste još jednom, a za to vrijeme uključite rernu da se grije na 180°.

Izmutiti jaje sa malo ulja i soli pa premazati pogaču. Sredinu posuti sjemenkama čurekota, a ostatak susamom.


U zagrijanoj rerni pogaču peći prvih 15 minuta na 180, a zatim smanjiti temperaturu i nastaviti peći još 15-tak minuta.

Vruću pokriti čistom krpom da se malo prohladi. E sad slijedi uživanje u svakom zalogaju. Mekana kao pamuk.... 







Primjedbe

Popularni postovi