četvrtak, 17. srpnja 2014.

SALATA OD CVEKLE

Šta reći o cvekli, što do sada niste čuli?

Odlična je za srce jer sadrži betain, prirodni protivupalni agens. Također čisti organizam - podstiče izlučivanje štetnih materija. Celuloza i pektin su dobri aktivatori crijevne peristaltike. Ona podstiče razmjenu materija u organizmu, doprinosi regulaciji krvnog tlaka, snižava holesterol, održava u dobrom stanju krvne sudove, podstiče rad jetre. Usporava procese ateroskleroze i starenja. Također je dobra kod demineralizacije kostiju i zuba. Još je milion razloga da jedete cveklu.

Pa napravite i ovu jednostavnu i finu salatu, ako do sada niste i uživajte :)




Sastojci:



  • 5 kg cvekle
  • 2 l vode
  • 100 gr šećera
  • 3 kašike soli
  • 7,5 dcl alkoholnog sirćeta
  • 1 glavica bijelog luka (opcionalno - ne morate ako niste ljubitelj)
  • kesica bibera u zrnu
  • 1/2 kesice vinobrana (ukoliko želite da vam bude za zimu)

Kako sam već napisala, vinobran stavljam ako hoću da mi baš dugo stoji salata tj. da je imam cijelu zimu, ali kod mene ne može stajati toliko, pa vinobran i ne koristim. Iskreno, nisam ljubitelj takvih vrsta dodataka.

Cveklu oprati, nemojte odstranjivati listove i staviti u vodu da se kuha oko 45 minuta (pazite da vam se ne prekuha). Ja sam kuhala u express loncu od trenutka kad prošišti 20 minuta na srednjoj vatri.

Skuhanu cveklu staviti da se ocijedi i prohladi.

Ogulite je i isjecite na kolutove.

U šerpi prokuhati vodu, sirće, šećer i so.
Bijeli luk očistite i isjecite na kockice.

Tegle sterilizirajte.

Punite tegle isječenom cveklom, negdje na pola tegle sipajte bijelog luka, dodajte malo bibera u zrnu, pa opet cvekla i tako do vrha. Zalijte vrelim prelivom i odmah zatvorite poklopac. 

Kad napunite sve tegle, zamotajte ih u deku i ostavite da se tako ohlade i odstoje 12 sati.


Čuvajte na hladnom mjestu.
Pri serviranju, prelijte sa par kašika maslinovog ulja.




Nema komentara:

Objavi komentar