utorak, 29. srpnja 2014.

ROLANA KOKOS BAKLAVA

Za ljubitelje kokosa - odlična!




Sastojci:

  • 500 gr kora za baklavu
Nadjev:

  • 1 litar mlijeka
  • 10 punih kašika griza
  • 200 gr kokosovog brašna
Agda:

  • 1 litar vode
  • 700 gr šećera
  • 2 vanilin šećera
i

ulje


U mlijeku ukuhati griz da se malo zgusne i odmah u vruće umiješati kokosovo brašno. Dobro sjediniti i ostaviti da se malo prohladi.

Na sto položiti prvu koru, malo pouljiti pa staviti drugu koru. Uz kraj jufke staviti nadjev (rasporediti dužom stranom kore) debljine oko 2 cm, pa čvrsto zamotati rolnicu.

Redati jednu do druge u nauljen pleh.


Odmah narezati oštrim nožem na komade, pa uljem premazati odozgo.

Peći na 180 stepeni oko 20-tak minuta da lijepo porumeni.



Skuhati agdu - prokuhati šećer, vodu i vanilin šećer od trenutka ključanja oko 5 minuta.

Vrućom agdom zaliti hladne baklave i ostaviti da se dobro ohlade.



Servirati potpuno ohlađeno, najbolje da odstoje preko noći.

Kokosoljupci, navalite!




Nema komentara:

Objavi komentar