četvrtak, 3. srpnja 2014.

LIGHT TORTA SA MALINAMA

Htjela sam napraviti neku laganu voćnu tortu, ali bez putera, margarina i masnoća uopšte, pa sam smiksala ovu finu light tortu sa malinama i pudingom.

Moram reći da sam samo rezala i rezala, a ona je nestajala, tako da se pojela maltene u cugu, dakle - bila je pun pogodak!

Reći ću vam da sam prvi put radila ovaj vodeni biskvit za tortu i zaista me oduševio. Definitivno ću ga praviti za bilo koje torte, jer je savršen: mekan, ukusan (nije suh), lijepo se reže. Preporučujem ga zaista.

NAPOMENA: Tortu možete raditi sa bilo kojim sezonskim voćem, također ne morate kao ja praviti dvije vrste pudinga odvojeno, smjesu od malina odvojeno, možete jednostavno skuhati isti puding (dupla mjera) i u njena samo umiješati voće. Umjesto šećera možete koristiti neki zaslađivač. Po želji možete cijelu tortu premazati i dekorisati šlagom.




Pekla sam u kalupu za tortu promjera 26 cm, možete peći i u kalupu promjera 24 cm, pa biskvit rezati na tri dijela.

Sastojci za vodeni biskvit:


  • 5 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika vruće vode
  • 10 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo

Nadjev od malina:

  • 250 gr malina
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike gustina

Puding od maline:

  • 4 dcl mlijeka (sa manjim postotkom masnoće)
  • 1 vrećica pudinga od maline
  • 3 kašike šećera

Puding od vanilije:

  • 4 dcl mlijeka (sa manjim postotkom masnoće - kod mene 1,5%)
  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 3 kašike šećera

Odvojiti bjelanca i žumanca.

Bjelanca sa prstohvatom soli izmiksati u čvrst snijeg i ostaviti u frižider.

U posudu sa žumancima dodati šećer i vruću vodu, pa miksati na najjačoj brzini 15 minuta, dok smjesa ne naraste i ne bude pjenaste strukture.

Brašno prosijati sa praškom za pecivo, pa dodati u izmiksana žumanca i miksati da se sve fino poveže i sjedini.

Na kraju špatulom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Dno kalupa obložiti pek papirom i izliti smjesu. Poravnati špatulom.


Ostaviti da odstoji 2-3 minuta pa onda staviti peći u zagrijanu rernu na 175°  20-25 minuta (ovisno od rerne). Za vrijeme pečenja nikako ne otvarati rernu prvih 15 minuta.
Najbolje poznajete svoju rernu, pa pazite da biskvit ne prepečete.


Ispečen biskvit ostavite u kalupu 3-4 minute, potom nožem prođite oko ivica kalupa i odvojite obruč, a  zatim biskvit okrenite na žicu za hlađenje, odstranite dno i pek papir pa ostavite da se potpuno ohladi.

U međuvremenu pripremite nadjev od malina. Maline dobro operite i ocijedite, pa stavite u šerpicu, dodajte šećer i pustite da sve skupa prokuha. Kad prokuha - kuhajte oko 3-4 minute, zatim dodajte gustin i kratko prokuhajte da se sve fino poveže i zgusne. Sklonite sa ringle.

Odmah pripremite puding od maline na uobičajen način, samo što stavite 4 dcl mlijeka kako bi bio gušći.

Ohlađen biskvit presjeći na dva dijela. Na pladanj za serviranje staviti jedan dio biskvita, pa okolo vratiti obruč. Na biskvit sipati vruć puding i preko njega posuti nadjev od malina.


Zatim skuhajte puding od vanilije.

Vruć puding izliti preko nadjeva od malina i poravnati.


Na vruć puding od vanilije staviti drugi dio biskvita, lagano pritisnuti i ostaviti sve skupa da se dobro ohladi na sobnoj temperaturi oko 2 sata, a zatim u frižider oko sat vremena.



Dekorisati šećerom u prahu, svježim malinama i listićem mente.



Uživajte!




Komadić :D



2 komentara:

  1. Kakav mikser imate kojim se može miksati 15 min. u komadu?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam obični Tefal mikser i bez problema s njim miksam i po 20 minuta ako treba.
      Lijep pozdrav ;)

      Izbriši