DOMAĆI PARADAJZ PELAT 🍅

 Priprema zimnice - part.2! 😀🥰

U svakoj kuhinji paradajz pelat je nešto što se koristi u pripremi mnogih jela.🍅🍅🍅

Ako ste u mogućnosti kupiti domaći, onda je to pun pogodak! ❤️

A za sutra najavljujem još nešto divno za zimsku kolekciju.🫶🏻👍🏻


Priprema se vrlo jednostavno, a zaista je odličan!!!!



Mjere povećajte prema svojim potrebama.


🍀 Sastojci:

- 1 kg zrelog paradajza

- 1 čajna kašičica šećera (po tegli)

- 1 čajna kašičica soli (po tegli)

- nekoliko listova svježeg bosiljka

- lovorov list

- po želji sušeni origano


Paradajz dobro operite i odstranite eventualna oštećenja.


U šerpi zagrijte vodu do tačke ključanja i spustite paradajz koji ste na vrhu zasjekli nožem, na 40 sekundi. Nakon 40 sekundi paradajz vadite u ledeno hladnu vodu (dodam i kockice leda) također na 40 sekundi. Koža paradajza se skida skoro sama. Ogulite ga.


Izrezati na četvrtine ili polovine, možete na veličinu koja vama odgovara. Ako imate šljivar paradajz ili cherry stavite cijele.

U međuvremenu tegle sterilizirajte u rerni na 150° oko 10 min.


U sterilizirane tegle stavljati paradajz i lagano pritiskati da pusti sok. Na polovinu tegle staviti oprane listiće bosiljka, lovorov list pa opet paradajz do vrha. Sve dobro pritisnite, soka će biti dovoljno, ne dosipa se ništa. U svaku teglu na vrh stavite 1 čajnu kašiku soli i šećera. Dodala sam i kašičicu suhog origana, a vi kombinujte začine koje volite, a i ne morate ništa.

Dobro zatvoriti poklopce.


U šerpu staviti krpu, poredati tegle i sipati hladnu vodu do ispod poklopca.


Uključiti na najjače, pa kad prokuha, smanjiti temperaturu na srednju i kuhati 35 min. Možete ostaviti da se potpuno ohladi u toj vodi ili izvaditi tegle i ušuškati u deblji peškir.

Uživajte u domaćem pelatu. ❤️🍅❤️



Primjedbe

Popularni postovi