DESERT SA DŽEMOM OD ŠLJIVA I GANAŠ KREMOM
"Najviše treba da guraš u trenutku kada poželiš da odustaneš!"
Dakle, ne odustajem.🤭🤭🤭
Pa drage moje, ovaj desert je predobar!😀🔥🥰
Nije uobičajen kao ostali deserti sa mljevenim keksom, nego se peče biskvit, izlomi na komade i preliva ganašom i džemom od šljiva, domaćim, koji sam napravila prije par dana.
Neodoljiv je! ☺️😘😘😘
🍀 Biskvit (kalup 24 cm):
- 2 jaja
- 100 gr šećera
- 60 ml ulja
- 50 ml mlijeka
- pola praška za pecivo
- 30 gr brašna
- 20 gr kakao praha
- 60 gr gustina
- 2 vanilin šećera
🍀Ganaš:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 gr čokolade za kuhanje
+
- džem od šljiva
- 1 šlag krema od čokolade
- ribana čokolada i ušećerene đumbir kocke za dekoraciju
Izmiksati pjenasto bjelanjke sa šećerom, pa dodati žumanjke i sve sjediniti. Zatim staviti ulje i mlijeko i sve smiksati. Posebno izmješati brašno, gustin, kakao, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve skupa prosijati u smjesu sa jajima i kratko mikserom sjediniti. Sipati u nauljen i pobrašnjen kalup pa peći na 160° oko 20 minuta.
Ostaviti da se ohladi, pa izlomiti na komadiće.
U šerpi zagrijati slatko vrhnje, skloniti pa u njega dodati kocke čokolade i sve miješati da se čokolada istopi.
U čaše stavljati naizmjenično biskvit, par kašika džema od šljiva, preliti ganašem, pa opet biskvit, džem i ganaš.
Šlag kremu od čokolade pripremiti prema uputstvu (sa 125 ml hladnog mlijeka) i dekorirati čaše. Posuti rendanom čokoladom i ušećerenim kockicama đumbira, ma čime god želite.
Ostavite u frižider da se dobro rashladi i uživajte! 💝🍀🫶🏻
Veliki pozdrav svima! 😘
------------
Primjedbe
Objavi komentar