PIDE

Zahvaljujući prijateljici, koja mi jučer na kafi dade ideju, danas sam pripremila pide, tursku pizzu - savršeno punjeno pecivo, koje je zaista izuzetno ukusno. Nadjev može biti i od blitve i sira, peršuna i sira, gore možete staviti i cijelo jaje, a kod mene za mesoždere - sa mljevenim mesom.😂

Sama priprema nije nešto zahtjevna, tako da slobodno napravite i probajte, ako već niste 🥰🥰😍

Imate i video, koji nije baš najbolje snimljen, jer sam usput čuvala unuka.🤭 Ali, nije ni loš.😉




🔶 Sastojci za tijesto:

🔸500 gr brašna

🔸1 kesica suhog kvasca

🔸1 čajna kašika soli

🔸1 manja kašičica šećera

🔸4 kašike maslinovog ulja

🔸1 čaša (2 dcl) jogurta

🔸mlaka voda (količina po potrebi)


🔶Nadjev:

🔸500 gr mljevenog mesa

🔸1 glavica crvenog luka

🔸2 režnja bijelog luka

🔸1 svježi paradajz oguljen i izrendan

🔸2 kašika paradajz sosa

🔸mljevena crvena paprika

🔸Suhi peršun, mljeveni biber, suhi začin, suhi celer, bosiljak, kopar (zavisi šta volite)

🔸malo ulja

+

🔸120 gr rendane gaude

🔸1 jaje za premazivanje 

🔸sjemenke susama, lana, čurekota i chia sjemenke

Od svih sastojaka zamijesiti srednje mekano, glatko tijesto, premazati uljem, pokriti i na toplo mjesto ostaviti da se udupla.

Na malo ulja prodinstajte mljeveno meso, dodajte sitno sjeckan luk, zatim paradajz pire, svježi paradajz i sve dinstajte uz povremeno doljevanje malo vode oko 20 min, a na kraju treba biti ukuhano, bez tečnosti. Dodajte sve začine, promiješajte i ostavite sa strane.

Nadošlo tijesto na pobrašnjenoj podlozi, malo premjesite i podijelite na 4 dijela. Oblikujte u loptice.

Svaku lopticu elipsasto razvaljati, na sredinu staviti dužinom nadjev, krajeve zalijepite, a srednji dio samo malo prebaciti preko nadjeva. Sredina treba biti nepokrivena. Dobit ćete oblik lađe. Redati na papir u pleh. 

Viljuškom umutiti jaje i premazati tijesto, pa posuti sjemenkama.

Peći na 200° oko 15 minuta, zatim izvadite, pospite sredinu sirom i vratite u rernu da se sir istopi. Sveukupno sam ih pekla 20-tak minuta. 

Ispečene malo pokrijte krpom, neka stanu 5 minuta, zatim ih režite i uživajte.

Dobar tek svima koji probaju.☺️☺️☺️👋🏻






Primjedbe

Popularni postovi