PIRJAN

 Nakon dvosatnog mozganja šta za ručak, sjetih se jela koje dugo nisam napravila, a zaista je nepravedno zapostavljeno, jer uz malo truda i vremena, odličan, brz i izuzetno ukusan ručak je na stolu. 👍🏻👍🏻

Ako niste do sada probali, preporučujem. Savršeno za ove zimske dane.❄️ 




🎅Sastojci:

❄️500 gr mljevenog mesa

❄️3 komada prase (poriluka, praziluka)

❄️3-4 režnja bijelog luka

❄️1 kašika paradajz pirea

❄️120 gr riže

❄️2 mrkve

❄️Po želji malo tucane ljute paprike

❄️ Sušeni celer, peršun, bosiljak

❄️Suhi začin

❄️ Mljeveni biber

❄️Par kašika ulja 


U dublju tavu staviti ulje i zagrijati. Potom staviti mljeveno meso i sitno sjeckan bijeli luk, pa dinstati dok meso ne promijeni boju.

Zatim dodati prasu izrezanu na komade, mrkvu na kockice, paradajz pire, tucanu papriku i doliti vode. Pustiti da kuha oko 5 minuta, zatim dodati opranu i ocijeđenu rižu i nastaviti kuhati na srednjoj temperaturi oko 30 minuta. Po potrebi dolijevati vode. Trebate dobiti gušću smjesu, nikako tečnu, jer nije čorba. Nešto kao rižoto. Na kraju dodati suhi začin, celer, bosiljak, peršun, mljeveni biber, dotjerati okus po želji i ručak je gotov. 

Nekada umjesto riže stavim bulgur ili mix bulgura i riže. Uvijek bude savršeno.

Poslužiti toplo.

Dobar tek! 🍽️👍🏻💗




Primjedbe

Popularni postovi