KORE ILI TIRIT PITA
Ne pamtim kad sam pravila kore ili tirit pitu!🤭 E današnji dan mi se učinio idealnim baš za ovo jelo.
Jedno od mnogobrojnih tradicionalnih jela bosanske kuhinje.👌🏻
Postoje neke razlike u nadjevu: neko stavlja dinstani luk sa piletinom i začinima, kod mene kajmak i pavlaka, bez luka. Sve je stvar ukusa. Mi obožavamo spremljeno baš ovako.👍🏻👌🏻
✏️Potrebno je:
- 500 gr pečenih kora (mlinaca)
- 1 cijelo pile (težine cca 1300 gr)
- 1 veća glavica luka
- 4-5 režnjeva bijelog luka
- 2-3 mrkve
- biber u zrnu
- so
- lovorov list
- komadić korjena celera i peršuna
- 3 kašike kajmaka
- 3-4 kašike pavlake ili milerama
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- komadić otopljenog maslaca
Pile isjecite na komade, operite i stavite u šerpu. Dodati crveni luk prerezan na pola, cijele režnjeve bijelog luka, mrkve, biber u zrnu, so, lovorov list, komadić korjena celera i peršuna, pa doliti vodu i kuhati pile od trenutka ključanja 40 min. Procijediti temeljac, a meso malo prohladiti, pa odvojiti kožicu i očistiti meso od kostiju. Usitniti ga. U meso dodati kajmak, pavlaku i posoliti i pobiberiti po ukusu.
5-6 kutlača temeljca staviti u neku tepsiju (za namakanje). Kore (mlince) natapati u temeljac i redati u drugi pleh. Rasporedite da imate 3 sloja nadjeva i 4 sloja kora. Redate natopljene kore, pa fil i završite s korama.
Složenu pitu preliti sa 5 kutlača temeljca i staviti peći u rernu zagrijanu na 200° oko 30 min.da lijepo porumeni.
Izvaditi pitu, preliti vrhnjem i vratiti u rernu još 10 min. Malo poklopiti nekom tacnom, pa nakon 10-tak minuta rezati, preliti sa malo otopljenog maslaca i servirati uz neku salatu ili čašu jogurta.🍽️🥛
NAPOMENA: Ostatak odličnog pilećeg temeljca ohladite, prelijte u posudu i zaledite, pa kad zatreba imate spremno.😁
Primjedbe
Objavi komentar