PILEĆI UŠTIPCI SA GRILOVANIM ŠAMPINJONIMA I TARTAR UMAKOM
Ljeti nema ništa ljepše od brzog ručka koji ne iziskuje dugo stajanje pored peći. Sve za malo vremena, a okus je božanstven! 👌🏻😁
Ako nikada niste probali ove fenomenalne pileće uštipke, onda ste na gubitku. Jedino što zahtijeva vrijeme je čekati sat vremena da smjesa odstoji, a sve drugo je čas posla! 👍🏻😊😊
📎 Sastojci za uštipke:
•500 gr pilećeg filea
•2 jaja
•3 kašike brašna
•pola praška za pecivo
•3 kašike ulja
•1 kašika senfa
•pola kašike origana
•mljeveni biber
•začin za piletinu
•so po želji
📎 Tartar umak:
•5 kašika majoneze
•3 kašike pavlake
•pola manje glavice crvenog luka
•2 režnja bijelog luka
•2 kašika senfa
•5-6 manjih kiselih krastavaca
•sok pola limuna
•so i biber
•peršun (suhi ili svježi)
📎Prilog i marinada:
•300 gr šampinjona
•3-4 kašike maslinovog ulja
•1 režanj bijelog luka
•malo suhog ruzmarina
•so
Pileći file kratko izblendati, da ipak ostane poneki komadić mesa. U posudi sjediniti meso sa svim sastojcima, poklopiti i u frižider na sat vremena.
Za tartar umak: kisele krastavce i bijeli luk sitno izrendati. U zdjeli sjediniti sve sastojke i ostaviti u frižider da se ohladi.
Napraviti marinadu: pomiješati maslinovo ulje sa suhim ruzmarinom i propasiranim bijelim lukom, posoliti. Klobuke šampinjona očistiti i uvaljati u marinadu. Možete napraviti više marinade pa posuti po gljivama kada budete servirali!
Zagrijati ulje u tavi pa kašikom vaditi uštipke, malo ih spljoštiti kašikom i pržiti sa obje strane da lijepo porumene.
Gljive ispeći na grilu ili gril tavi da dobiju lijepu rumenu boju.
Poslagati to sve na tanjir i eto ručka za 10! 😊😁👌🏻
Primjedbe
Objavi komentar