PARFE TORTA SA VIŠNJAMA
E kad je napolju upekao Celzijus, a nešto bi slatko, evo savršene parfe torte, za sve ljubitelje kremastih torti. 🤗 Nema pečenja, malo radi mikser, sve ostalo odradi frižider.👍🏻
Poput sladoleda, kremasta, ukusna, još sa višnjama, ma divota jedna!🥰🥰🥰
🍒 Kora:
- 250 gr mljevene plazme
- 100 gr otopljenog maslaca
- 100 gr otopljene čokolade za kuhanje
- 80 gr šećera
- 100 ml mlijeka
🍒Krema sa višnjama:
- 200 gr svježih očišćenih višanja
- 200 gr šećera (možete i manje ako su višnje slatke)
- 350 ml slatkog vrhnja
- 1 kesica mljevene želatine
🍒Šlag krema (sa pavlakom):
- 250 ml slatkog vrhnja
- 50 gr šećera u prahu
- 1 čašica pavlake (180 ml)
- 1 kesica mljevene želatine
U šerpici otopiti maslac sa čokoladom za kuhanje.
U zdjelu staviti mljeveni keks, dodati šećer, mlijeko i otopljeni maslac sa čokoladom i sve dobro izmješati.
Na pladanj staviti obruč za tortu 24 cm i istresti smjesu od keksa pa poravnati kašikom. Ostaviti u frižider.
Višnje sa šećerom izblendati.
Slatko vrhnje umutiti u šlag. Dodati izblendane višnje i sve mikserom izraditi. Želatin ranije natopiti u 4 kašike vode, ostaviti da nabubri, pa ga otopiti neprestano miješajući (ne treba prokuhati). Otopljeni želatin dodati u kremu, mikserom sjediniti i staviti na podlogu od keksa, poravnati i na hlađenje.
Slatko vrhnje izmiksati sa šećerom u prahu, dodati pavlaku, izraditi i kao i prethodnom postupku, dodati otopljeni želatin. Opet izmiksati i staviti preko kreme od višanja. Poravnati i u frižider na par sati.
Kad se sve stisnulo, skinuti obruč i izrezati.
Probajte, jer je savršena sa bilo kojim voćem i mora uspjeti.
Uživajte u brzoj pripremi i divnom osvježavajućem ukusu.
-------------------
Primjedbe
Objavi komentar