GURMANSKA PILEĆA MASLENICA
Ne mogu vam ni opisati kako je ovo jelo savršeno.👌🏻 Vjerovatno ste imali priliku negdje probati, ali sa ovim tartar umakom je savršena. Daleko bolja od one sa gljivama! Ukusna za prste polizati i izuzetno sita.
Morate probati.😁
🔅 Tijesto:
▶️600 gr brašna
▶️1 jaje
▶️2 kašike maslinovog ulja
▶️1 kesica suhog kvasca
▶️2 čajne kašičice soli
▶️1 čajna kašika šećera
▶️mlaka voda (količina po potrebi)
🔅 Nadjev:
▶️500 gr pilećeg filea
▶️200 gr rendane gaude
▶️100-150 gr goveđeg kulena
▶️1 kašičica crvene paprike
▶️suhi začin za piletinu
▶️mljeveni biber
▶️2-3 kašike maslinovog ulja
🔅 Tartar umak:
▶️150 gr majoneze
▶️150 gr milerama
▶️5 kiselih krastavčića
▶️suhi kopar
▶️suhi peršun
▶️suhi vlasac
▶️so
▶️mljeveni biber
▶️1 kašičica senfa
▶️1 kašika mljevenih badema
Od sastojaka zamijesiti tijesto konzistencije kao za pizzu. Nauljiti, pokriti i ostaviti na toplom da se udupla. Ja sam ga pustila dizati 3 x jer sam imala vremena i tijesto je fenomenalno.
U međuvremenu pileći file izrezati na odreske i istanjiti čekićem. U zdjeli izmiješati začine sa maslinovim uljem, uvaljati odreske, pa pokriti folijom i ostaviti u frižider da odstoje najmanje pola sata. Potom ih ispržiti na malo ulja, samo da blago porumene. Gaudu izrendati, a kulen izrezati na tanke kriške.
Nadošlo tijesto premjesiti i podijeliti na 4 dijela. Svaku lopticu rastanjiti, na polovinu tijesta staviti file, sir, kulen, preklopiti i dobro zalijepiti krajeve. Poredati maslenice na pek papir i peći na 200° oko 20 min.
Za tartar kisele krastavce izrendati na sitno, pa dodati sve sastojke i dobro sjediniti. Najbolje ga pripremiti prije nego počnete mijesiti tijesto da se arome prožmu.
Vruće maslenice staviti na tanjire, preliti umakom i posuti sa još malo rendane gaude.
Primjedbe
Objavi komentar