MEKANA LISNATA POGAČA

Izuzetno mekana, mirisna, divna lisnata pogača koja se bukvalno topi u ustima.
Zaista se nećete pokajati ako probate!👌🏻👍🏻💗




Sastojci:

  • 600 gr brašna
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 1 kašika soli
  • Pola kašike šećera
  • 3 pune supene kašike milerama
  • 1 jaje
  • 6 kašika maslinovog ili suncokretovog ulja
  • Mlaka voda (količina po potrebi)
Za premazivanje:

  • 200 gr maslaca
  • 1 jaje
  • I sjemenke susama i čurekota
U posudu staviti prosijano brašno, dodati kvasac, šećer, so, mileram, jaje, ulje, pa dodavati mlake vode i mijesiti tijesto da postane kompaktno, neljepljivo i glatko.
Formirano tijesto premazati nauljenom rukom, pokriti i ostaviti da se udupla.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu, premijesiti i podijeliti na 8 loptica.
Lopticu razvaljati u prečnik 15-tak cm, premazati omekšalim maslacem, preko staviti drugu razvaljanu lopticu, premazati maslacem i sve tako do osme, koju ne premazujete.


Zatim sve zajedno razvaljati u što veći krug (kao kad radite kroasane), na debljinu otprilike 0,5 cm, premazati maslacem i zarolati u rolat.
Rolat saviti u oblik puža. 
Zatim taj dobiveni oblik puža razvaljati na debljinu cca 5-6 cm.
Prebaciti na pek papir, premazati umućenim jajetom i posuti sjemenkama čurekota i susama.



Ostaviti da odmori oko 15 minuta i staviti peći na 200° oko 15 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 160° i peći još 15 minuta.
Ispečenu pogaču pokriti suhom krpom i ostaviti da stane nekoliko minuta.

E zatim možete kidati rukama kao ja 😁 i navaliti. Savršeno ide uz sve!
Mekana kao duša...i diše i miriše.







Primjedbe

Popularni postovi