MEKANA LISNATA POGAČA
Izuzetno mekana, mirisna, divna lisnata pogača koja se bukvalno topi u ustima.
Zaista se nećete pokajati ako probate!👌🏻👍🏻💗
Sastojci:
- 600 gr brašna
- 1 kesica suhog kvasca
- 1 kašika soli
- Pola kašike šećera
- 3 pune supene kašike milerama
- 1 jaje
- 6 kašika maslinovog ili suncokretovog ulja
- Mlaka voda (količina po potrebi)
Za premazivanje:
- 200 gr maslaca
- 1 jaje
- I sjemenke susama i čurekota
U posudu staviti prosijano brašno, dodati kvasac, šećer, so, mileram, jaje, ulje, pa dodavati mlake vode i mijesiti tijesto da postane kompaktno, neljepljivo i glatko.
Formirano tijesto premazati nauljenom rukom, pokriti i ostaviti da se udupla.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu, premijesiti i podijeliti na 8 loptica.
Lopticu razvaljati u prečnik 15-tak cm, premazati omekšalim maslacem, preko staviti drugu razvaljanu lopticu, premazati maslacem i sve tako do osme, koju ne premazujete.
Zatim sve zajedno razvaljati u što veći krug (kao kad radite kroasane), na debljinu otprilike 0,5 cm, premazati maslacem i zarolati u rolat.
Rolat saviti u oblik puža.
Zatim taj dobiveni oblik puža razvaljati na debljinu cca 5-6 cm.
Prebaciti na pek papir, premazati umućenim jajetom i posuti sjemenkama čurekota i susama.
Ostaviti da odmori oko 15 minuta i staviti peći na 200° oko 15 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 160° i peći još 15 minuta.
Ispečenu pogaču pokriti suhom krpom i ostaviti da stane nekoliko minuta.
E zatim možete kidati rukama kao ja 😁 i navaliti. Savršeno ide uz sve!
Mekana kao duša...i diše i miriše.
Primjedbe
Objavi komentar