KREM-JAFFA KOCKE!
Kolač za preporuku! Jaffa keks daje tu posebnu notu ovoj kremi, kao i sjeckana čokolada.
Obavezno probajte!
Sastojci za biskvit:
- 5 bjelanjaka
- 6 kašika brašna
- 6 kašika šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- + 150 ml mlijeka za zaliti biskvit
Krema:
- 5 žumanjka
- 120 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 400 ml mlijeka
- 2 želatine fix (instant)
- 500 ml slatkog vrhnja
- 10 komada jaffa keksa
- 100 gr čokolade za kuhanje
Za premaz kolača:
- 2 kesice čokoladne kreme iz kesice pripremljene sa 250 ml mmlijeka
Izmiksati bjelanjke da budu čvrsti. Dodati šećer i miksati da postanu sjajna. Brašno prosijati sa praškom za pecivo i izmiksati kratko da se poveže.
Pleh premazati maslacem, posuti brašnom, istresti smjesu od bjelanjaka, poravnati i staviti peći na 180° 20-tak minuta.
Vruć biskvit izbockati viljuškom i preliti hladnim mlijekom, pa ostaviti da se potpuno ohladi i upije.
Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Mlijeko staviti da zakuha, smanjiti temperaturu, uliti smjesu od žumanjaka, skuhati da se malo zgusne, skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.
U mlaku smjesu umiksati želatinu fix, dodati posebno izmiksano slatko vrhnje, a na kraju umiješati isjeckane kekse i čokoladu (to možete uraditi u multipraktiku ili sjecku).
Krema bude rjeđa, ali neka vas ne brine, hlađenjem će se super stisnuti.
Kremu istresti preko hladnog biskvita, poravnati i ostaviti u frižider 2 sata.
Čokoladne kreme izmiksati sa mlijekom, premazati hladan kolač, izrezati na kocke i servirati.
Primjedbe
Objavi komentar