ZAPEČENE ŠKOLJKICE SA TIKVICAMA I SIROM

Ručak za svaku preporuku, lagan, ljetni, ne oduzima puno vremena, a imate fantastičan obrok.



Sastojci:

- 500 gr tjestenine školjkice ili neke druge
- 500 gr feta sira
- 4 jaja
- 2 tikvice
- 4-5 kašika pavlake
- so
- sušeni kopar
- ulje

Tikvice očistiti, izrendati, malo posoliti i ostaviti 15 minuta da puste vodu.

Tjesteninu obariti al dente uz malo soli i ulja. 
Procijediti, malo pouljiti i ostaviti poklopljeno u šerpi dok se pripremi smjesa sa sirom.

U zdjelu staviti sir, jaja, pavlaku, malo posoliti po potrebi jer je feta slana. Tikvice ocijediti i dodati siru. Sve dobro izmiješati, pa dodati suhi kopar. Na kraju dodati kuhanu tjesteninu i sve kašikom sjediniti.

Pleh premazati sa malo maslaca, pa istresti masu, izravnati kašikom i  malkice pouljiti.


Peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 30 minuta da lijepo porumeni.


Ispečeno malo prohladiti, izrezati na kocke i poslužiti uz jogurt, neku sezonsku salatu, zavisi kako volite.

Napominjem da umjesto feta sira, možete koristiti i mladi sir, po želji narendati i edamera ili gaude, kako god, bit će fenomenalno!

Dobar tek!




Primjedbe

Popularni postovi