KNEDLE (OKRUGLICE, GOMBOCE) SA ŠLJIVAMA

Knedle su nešto što mi najviše miriše na djetinjstvo. Moja mama ih je majstorski pravila. U sjećanju mi je smederevac, na njemu velika okrugla tepsija puna knedli, dok se miris šljiva, prženih mrvica i cimeta širi prostorijom.
Pripremaju se baš ovako:



Za tijesto:

- 1 kg skuhanog i očišćenog krompira (najbolje bijeli)
- 600 gr brašna
- 1 supena kašika maslaca
- 4 žumanjka
- pola kašičice soli
- 22 šljive

Za uvaljati knedle:

- 60 gr maslaca
- 2 kašike ulja
- cca 200-250 gr prezli
- šećer
- vanilin šećer

U šerpi istopiti maslac, pa dodati ulje i prezlu, pa pržiti dok prezla ne dobije zlatno-žutu boju. Skloniti sa ringle.

Krompir skuhati u ljusci, zatim ga oguliti i ispasirati u pire. Ohladiti do mlakog, a zatim dodati sve ostale sastojke za tijesto i umijesiti ni tvrdo, ni mekano. Ostaviti da odmori desetak minuta, pa ponovo premjesiti da ne bude grudica.

Radni sto pobrašniti, pa oklagijom razvaljati tijesto u pravougaonik, debljine kao za kiflice.

Izrezati tijesto na kvadrate, veličinu kvadrata odredite prema veličini šljiva, tako da šljivu možete umotati u kvadrat. 
Ukoliko šljive nisu dovoljno slatke, u svaku šljivu stavite kocku šećera ili kašičicu sitnog, pa zatvorite.
Umotajte šljive u tijesto praveći okruglice. Dobro zatvorite prstima.

U veću šerpu prokuhati vodu uz dodatak ulja i malo soli, pa kuhati knedle dok ne počnu plivati po površini. Ne pretrpavajte, bitno da mogu lijepo da plivaju.
Francuskom kašikom vaditi kuhane knedle, pa ih uvaljati u prženu prezlu sa svih strana. Stavljati ih u veću zdjelu i poklopiti da se ne hlade dok sve budu gotove.
Kad ste sve završili, pospite ih još šećerom, vanilin šećerom i cimetom po želji.

Poslužiti tople, a i hladne su odlične!
Dobar tek!





Primjedbe

Popularni postovi