PARADAJZ SOS PART. 2 🍅🌶️🧅🧄
Danas još jedna tura paradajz sosa, ali drugačija. Okus je savršen!
Priprema nije komplicirana, a dobijete savršen sos, primjenjiv u raznim jelima.
Sastojci:
- 3 kg zrelog paradajza
- 1 kg paprika
- 5 glavic crvenog luka
- 1 glavica bijelog luka
- 150 ml ulja
- 150 ml alkoholnog octa
- 1,5 supena kašika soli
- kopar, bosiljak, svježi peršun
Paradajz oprati, očistiti i isjeckati u sjecku.
U veću šerpu staviti ulje i ocat, istresti isjeckani paradajz i staviti na srednju temperaturu da kuha oko 40 minuta. Povremeno promiješajte.
Papriku i obje vrste luka očistiti i isjeckati u sjecku.
Nakon što se paradajz kuhao 40-tak minuta, dodati isjeckanu papriku i crveni i bijeli luk. Promiješati i nastaviti kuhanje uz povremeno miješanje oko 45 minuta.
Tegle sterilizirati u rerni zagrijanoj na 100° nekoliko minuta.
15-tak minuta prije kraja kuhanja dodati so, kopar, bosiljak i isjeckan peršun.
Skuhan sos sipati u sterilizirane tegle, dobro zavrnuti poklopce i okrenuti naopako pa ostaviti da se tako potpuno ohlade.
Odložiti u ostavu, a po otvaranju teglu držati u frižideru.
Primjedbe
Objavi komentar