PARADAJZ SOS 🍅🌶️

Ovaj sos zaista morate imati u svojoj kuhinji. Savršenog okusa, fenomenalan za preliti pastu, pripremu umaka, za pizzu...ma za mnogo toga.

Preporučujem svakako da ga pripremite i uživate u domaćoj hrani, jer domaće je najbolje.


Sastojci:

- 1 kg zrelog paradajza
- 1 kg paprika
- 6 glavica crvenog luka (srednje veličine)
- 1 glavica bijelog luka
- 1,5 supena kašika soli
- 3 dcl vode

Paradajz oprati i izrezati na četvrtine. Papriku i crveni luk također očistiti i izrezati na četvrtine. Bijeli luk očistiti i staviti cijele režnjeve u veću šerpu.
Dodati vodu i so pa staviti da prokuha. Kada prokuha, smanjiti temperaturu i kuhati na srednjoj vatri 2 sata. Povremeno promiješati.

Ovisno o tome koliko je paradajz sočan (a povrće pusti svoju tečnost tokom kuhanja), po potrebi dodajte još par puta po čašu vode. Kod mene je bio upravo taj slučaj da sam dodavala, a vi možda nećete trebati. Svakako ne pretjerujte, jer sos ne bi trebao u konačnici biti rijedak, nego solidne gustine.

Kad je povrće kuhano, izmiksajte ga štapnim mikserom i procijedite kroz cjedilo da odvojite kožu i eventualne sjemenke. Po želji još posolite.

Vruć sos sipati u sterilizirane zagrijane tegle ili flaše, dobro zatvoriti i okrenuti naopačke da odstoje najmanje 10 minuta, a mogu u tom položaju i da se skroz ohlade.

Ostaviti kao i ostalu zimnicu u ostavu.

Kada otvorite teglu, čuvati u frižideru.

Po želji okus možete obogatiti peršinom, bosiljkom, zavisi šta volite. U mom slučaju uradila sam samo bazu, pa ću začine dodavati po potrebi. Iovako je jako ukusan.







Primjedbe

Popularni postovi