PUNJENE TIKVICE IZ RERNE
Ideja za odličan ručak! Pravi ljetni. Mi smo se danas baš počastili ovim preukusnim jelom. Kao i uvijek kod mene, jednostavna i brza priprema prije svega.
Potrebno je:
- 4 tikvice srednje veličine ili 5 manjih
- 500 gr mljevenog mesa
- 1 glavica crvenog luka
- 4 režnja bijelog luka
- 500 ml vrhnja za kuhanje (10% m.m.)
- 200 gr rendanog sira (edamer, gauda)
- 1 kašika svježe isjeckanog peršuna
- so, biber
- ulje
Tikvice oprati, odsjeći vrh i kraj tikvice, možete i tanko oguliti pilerom.
Prepoloviti dužinom, pa kašikom izdubiti sredinu da dobijete male čamčiće.
Na par kašika ulja izdinstati sitno sjeckan crveni luk, pa nakon par minuta i sitno isjeckan bijeli luk. Dinstati da postane staklast. Zatim na luk dodati i mljeveno meso, isjeckan peršun, posoliti i pobiberiti po ukusu, pa dinstati dok meso promijeni boju.
Preliti sa 250 ml vrhnja za kuhanje i prokrčkati još par minuta. Skloniti sa ringle.
Pleh za pečenje obložiti pek papirom i poredati tikvice. Napuniti ih smjesom. Odozgo svaku tikvicu posuti ribanim sirom.
Također, svaku tikvicu preliti sa preostalim vrhnjem za kuhanje.
Peći u rerni zagrijanoj na 200° 40 do 45 minuta, dok lijepo porumeni.
Servirati toplo uz sezonsku salatu.
Prijatno!
Primjedbe
Objavi komentar