LISNATA PECIVA SA NARANDŽOM I CIMETOM

Ovu savršenu kombinaciju narandže i cimeta morate osjetiti, ovo se ne može opisati.

Neka se u ove snježne martovske dane i vašom kuhinjom šire mirisi toplog peciva, cimeta i narandže...





Sastojci za tijesto:



  • 500 gr brašna
  • 250-300 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • malo soli
  • 70 gr šećera
  • 1 kesica suhog kvasca

Za premaz tijesta:


  • 200 gr margarina ili putera

Za posipanje tijesta:


  • 200 gr šećera u prahu
  • ribana korica 1 narandže
  • sok pola narandže
  • 3 kašičice cimeta

+


  • šećer u prahu za posipanje gotovih peciva

U posudi pomiješati brašno, suhi kvasac, žumanjke, so, šećer i dodavati mlako mlijeko pa zamijesiti glatko, neljepljivo tijesto. Količina mlijeka može varirati ovisno o vrsti brašna.

Tijesto odmah prebaciti na pobrašnjen sto i razvaljati ga u pravougaonik dimenzija 40 x 30 cm.
Na jednu polovinu pravougaonika poredati margarin ili puter isječen na listiće. Preko te polovine preklopiti drugu polovinu tijesta, zatim još jednom preklopiti tijesto po dužini, zamotati u streč foliju i ostaviti u frižider na 20-30 minuta.

Kada je tijesto odmorilo, rasklagijati ga na pobrašnjenoj podlozi u pravouganik dimenzija cca 60 x 40 cm. Premazati sokom od narandže, pa posuti mješavinom šećera u prahu i cimeta. Odozgo posudi sitno rendanu koricu narandže.



Zarolati u roladu. Oštrim nožem sjeći na rolate debljine 3 cm.
Svaku roladu drškom drvene kuhače pritisnuti po sredini i tako formirana peciva redati na papirom obložen pleh.


Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da odstoje oko 45 minuta do sat vremena.

Peći u rerni zagrijanoj na 180° 20-25 minuta, da dobiju lijepu rumenu boju i fino se razlistaju.

Posuti šećerom u prahu i poslužiti tople ili hladne. 

Moram reći da se kod mene pojedu još topla :D 






Presjek:



Zar nisu predivno lisnata? 


Enjoy! 

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi