LISNATA PECIVA SA NARANDŽOM I CIMETOM
Ovu savršenu kombinaciju narandže i cimeta morate osjetiti, ovo se ne može opisati.
Neka se u ove snježne martovske dane i vašom kuhinjom šire mirisi toplog peciva, cimeta i narandže...
Sastojci za tijesto:
Neka se u ove snježne martovske dane i vašom kuhinjom šire mirisi toplog peciva, cimeta i narandže...
Sastojci za tijesto:
- 500 gr brašna
- 250-300 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- malo soli
- 70 gr šećera
- 1 kesica suhog kvasca
Za premaz tijesta:
- 200 gr margarina ili putera
Za posipanje tijesta:
- 200 gr šećera u prahu
- ribana korica 1 narandže
- sok pola narandže
- 3 kašičice cimeta
+
- šećer u prahu za posipanje gotovih peciva
U posudi pomiješati brašno, suhi kvasac, žumanjke, so, šećer i dodavati mlako mlijeko pa zamijesiti glatko, neljepljivo tijesto. Količina mlijeka može varirati ovisno o vrsti brašna.
Tijesto odmah prebaciti na pobrašnjen sto i razvaljati ga u pravougaonik dimenzija 40 x 30 cm.
Na jednu polovinu pravougaonika poredati margarin ili puter isječen na listiće. Preko te polovine preklopiti drugu polovinu tijesta, zatim još jednom preklopiti tijesto po dužini, zamotati u streč foliju i ostaviti u frižider na 20-30 minuta.
Kada je tijesto odmorilo, rasklagijati ga na pobrašnjenoj podlozi u pravouganik dimenzija cca 60 x 40 cm. Premazati sokom od narandže, pa posuti mješavinom šećera u prahu i cimeta. Odozgo posudi sitno rendanu koricu narandže.
Zarolati u roladu. Oštrim nožem sjeći na rolate debljine 3 cm.
Svaku roladu drškom drvene kuhače pritisnuti po sredini i tako formirana peciva redati na papirom obložen pleh.
Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da odstoje oko 45 minuta do sat vremena.
Peći u rerni zagrijanoj na 180° 20-25 minuta, da dobiju lijepu rumenu boju i fino se razlistaju.
Posuti šećerom u prahu i poslužiti tople ili hladne.
Moram reći da se kod mene pojedu još topla :D
Presjek:
Zar nisu predivno lisnata?
Enjoy!
mljac - ovo bi se uskoro moglo probati i kod mene... hvala i pozz!
OdgovoriIzbrišiHvala Melita :) Uživajte.
Izbriši