HELJDINA TARHANA SA GLJIVAMA I PILETINOM
Vrlo fin i ukusan ručak :)
Probajte!
Sastojci:
Probajte!
Sastojci:
- 2 jaja
- 2 kašike vode
- prstohvat soli
- heljdino i bijelo brašno (količina po potrebi)
- 300 gr gljiva
- 500 gr pilećeg filea
- 2 kašičice kurkume
- 1 kašičica mljevenog đumbira
- 1 kašika bijelog luka u granulama
- vegeta
- biber
- ulje
- voda
Prvo pripremiti heljdinu tarhanu na slijedeći način:
U posudi viljuškom umutiti 2 cijela jaja sa prstohvatom soli i 2 kašike vode, pa dodati heljdino i bijelo brašno (pomiješati u omjeru koji vam odgovara, ja sam stavila 2/3 heljdinog i 1/3 bijelog brašna) da se zamijesi tvrđe tijesto.
Izrendati na krupno rende i ostaviti na komad alu folije ili papir za pečenje da se prosuši.
Pileći file isjeći na šnicle i čekićem za meso istanjiti. Posoliti sa obje strane i na malo ulja kratko propržiti. Ne treba biti potpuno isprženo, nego samo malo.
Gljive očistiti, isjeći na kriške i na ulju u kom ste pržili piletinu, izdinstati gljive da omekšaju. Malo ih posoliti.
U vatrostalnu podmazanu tepsiju staviti na dno tarhanu, preko poredati izdinstane gljive i odozgo poredati propržen pileći file.
U posudi pomiješati oko 5-6 dcl vode sa kurkumom, biberom, bijelim lukom u granulama, vegetom i mljevenim đumbirom, pa preliti preko smjese u tepsiji. Vode treba biti toliko da prekrije sve sastojke.
Sve peći u rerni zagrijanoj na 190° dok sva voda ne ukuha tj. oko 40-45 minuta.
Poslužiti toplo uz svježu zelenu salatu sa mladim lukom.
Prijatno :)
Primjedbe
Objavi komentar