LEDENA BANANA KOCKA
Lagana, osvježavajuća i bez ulja ili margarina :)
Za svaku preporuku i naravno...pročitajte napomenu na kraju recepta ;)
Kora:
- 6 bjelanjaka
- 8 kašika šećera
- 8 punih kašika brašna
- 4 pune kašike kokosovog brašna
- 1 kafena kašika kakao praha
Krema od banana:
- 5 dcl mlijeka
- 3 banane
- 5 kašika šećera
- 3 vrhom pune kašike gustina
Vanil krema:
- 5 dcl mlijeka
- 6 žumanjaka
- 1 puding od vanilije
- 2 vrhom pune kašike gustina
- 6 kašika šećera
- 300 ml slatkog vrhnja
Dekoracija:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 kašika ekstrakta banane
- kokosovo brašno
- ribana bijela čokolada (50 gr)
Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer i mutiti sve dok se šećer istopi. Dodati prosijano brašno, kakao, kokos i lagano umiješati u smjesu špatulom.
Istresti u nauljen i pobrašnjen pleh za pečenje dimenzija 24 x 36 cm i peći na 150° oko 30 minuta.
Ostaviti da se ohladi.
Krema od banana:
Banane isjeći na kolutiće i staviti ih u mlijeko da zakuha sve skupa. Prethodno od mlijeka odvojiti 1 dcl i u njemu razmutiti gustin i šećer, pa skuhati kremu neprestano miješajući žicom da se poveže.
Toplu kremu od banana premazati preko ohlađene kore i staviti u frižider da se fino stisne.
Vanil krema:
U 1 dcl mlijeka razmutiti žumanca, prah za puding, gustin i šećer. Ostatak mlijeka zakuhati, pa skuhati kremu. Ostaviti da se ohladi pokrivena streč folijom.
Slatko vrhnje izmiksati, pa ga dodati u ohlađenu kremu i izmiksati sve skupa.
Kremu od vanilije premazati preko stisnute kreme od banana i ostaviti u frižider.
Vrhnje za šlag izmiksati, dodati ekstrakt banane (ako volite slađe dodajte i šećera - ja nisam) pa premazati preko vanil kreme.
Odozgo posuti kokosom i ribanom bijelom čokoladom.
E sad ide NAPOMENA:
* - u originalnom receptu (iz nekog starog časopisa), u koru se stavljaju sjeckani orasi, koje sam ja zamijenila kokosovim brašnom, jer mi se u ovoj kombinaciji sastojaka činila boljim rješenjem i zaista je kora super.
** - u vanil kremu u orig.receptu nije pisalo da idu žumanci, ja sam ih dodala (nisam znala šta s njima) i krema je bila baš gusta i kompaktna i kad sam je ohlađenu sjedinila sa izmiksanim vrhnjem, bila je baš dobra. Ostalo mi je grudvica u kremi što se vidi i na slikama, ali može proći i kao da sam tako baš htjela :D Trebala sam vjerovatno još miksati da se usitne grudvice, ali...onda bih previše izmiksala vrhnje, pa bih morala razrjeđivati. U svakom slučaju krema je odlična i čvrsta.
*** - Za bogatiji ukus kreme možete u nju dodati i topljenu bijelu čokoladu.
**** - Krema od banana bude bijela, ali obzirom da sam kolač pravila jučer, a danas fotografisala, primjetila sam da je krema malo potamnila (zbog banana), što ne umanjuje njen ukus...naprotiv :)
To bi bilo to, a sada drage moje...uživajte u ovim divnim kockama :) Kremaste su, ledene, poput sladoleda od banane.
I na kraju ....
Primjedbe
Objavi komentar