PRINCESS KROFNE
Još jedna stara poslastica...i opet ne znam da li postoji neko da ih ne voli?
Vrlo brzo je pladanj bio prazan, slijedeći put - dupla mjera :D
Ako ih niste pravili obavezno probajte ;)
P.S. Potrudila sam se fotografisati postupak pripreme, kako bi i onima koji se usude da ih prvi put naprave, sve bilo jasnije i jednostavno.
Tijesto:
Vrlo brzo je pladanj bio prazan, slijedeći put - dupla mjera :D
Ako ih niste pravili obavezno probajte ;)
P.S. Potrudila sam se fotografisati postupak pripreme, kako bi i onima koji se usude da ih prvi put naprave, sve bilo jasnije i jednostavno.
Tijesto:
- 200 ml vode
- 100 ml ulja
- 6 punih kašika brašna (baš punih)
- 3 jaja
Krema:
- 3 žumanjka
- 300 ml mlijeka
- 5 punih kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 1 vanilin šećer
- 100 ml slatkog vrhnja
+
- šećer u prahu za posipanje
- 100 ml slatkog vrhnja
U šerpicu staviti ulje i vodu da prokuhaju.
Kad proključa, skloniti sa ringle, dodati brašno i žicom dobro promiješati da se dobije gusta smjesa. Ostaviti da se prohladi do mlakog.
U mlako dodati jedno po jedno jaje, miksajući cijelo vrijeme.
Pleh za pečenje tanko premazati uljem, pa staviti pek papir i fiksirati ga za pleh.
Slastičarski špric napuniti smjesom za tijesto i na papiru praviti krofnice - štrcati iz sredine prema van u krug pa ići malo i u visinu. Od ove mjere meni je izašlo 20 krofnica srednje veličine.
Rerna treba biti zagrijana na 200°.
Krofne peći oko 20-25 minuta da fino porumene i narastu, s tim da rernu NE OTVARATE prvih 15 minuta pečenja, kako se ne bi spustile.
Ispečene krofnice ostaviti da se skroz ohlade.
Sada pripremiti kremu.
200 ml mlijeka staviti da prokuha. U posuditi izmješati šećer, brašno, vanilin šećer, žumanca sa preostalih 100 ml mlijeka, da nema grudvica.
Zakuhati smjesu u prokuhanom mlijeku i žicom miješati dok se zgusne.
Ostaviti sa strane da se skroz ohladi.
Dok se krema hladi izmiksati 200 ml vrhnja (u receptu navedeno 100 ml za kremu i 100 ml naknadno).
U ohlađenu kremu umiksati pola količine izmiksanog vrhnja.
Krofnice oštrim nožem presjeći na pola.
Unutra trebaju biti ovako šuplje.
Slastičarski špric napuniti žutom kremom i svaku krofnicu puniti jednim slojem.
Zatim špric napuniti preostalim izmiksanim slatkim vrhnjem, pa preko žute kreme staviti i šlag. Poklopiti svaku krofnu kapicom.
Odozgo posuti šećerom u prahu.
Možete ih konzumirati odmah, ali su još bolje kada odstoje bar sat vremena.
Uživajte svim čulima :)
NAPOMENA: Moja preporuka je povećati količinu žute kreme, ići sa 1,5 mjerom od navedene, jer mi je za 3-4 krofnice zafalilo kreme u onoj količini koja bi trebala biti. To sam nadoknadila šlagom, ali slijedeći put ću količinu kreme povećati za pola mjere.
Primjedbe
Objavi komentar