KOLAČ ZA VALENTINOVO

Jedna ideja za sve one koji žele razveseliti i zasladiti nekoga koga vole, ne mora to biti samo na Valentinovo... Kad si zaljubljen i kada voliš  - svaki dan je prigoda i svaki dan je Valentinovo :)

Moj sin je poželio obradovati curu, pa je mama malo pomogla i evo našeg ljubavnog kolačića:




Sastojci:



  • 4 jaja
  • 400 gr brašna
  • 1 mala kašičica praška za pecivo
  • 1 mala kašičica sode bikarbone
  • 300 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 ml ulja
  • 250 ml mlijeka (u koje je dodan sok 1/2 limuna i sve je odstajalo 10 minuta)
  • kesica jestive crvene boje za kolače

Po želji čokoladna glazura i šarene mrvice. Mi smo samo na pari otopili čokoladu i premazali je odozgo, pa posuli mrvicama.


Brašno pomiješati sa praškom za pecivom i sodom bikarbonom.

U posudi miksati jaja par minuta, pa dodati šećer i nastaviti miksati oko 5 minuta. Dodati vanilin šećer i ulje pa kratko izmiksati.

Smanjiti brzinu miksera na najmanju i dodati pola količine brašna i pola količine mlijeka, a zatim dodati ostatak brašna i mlijeka i sve fino sjediniti. Smjesa će biti malo gušća ali to tako i treba.

Podijeliti na 2 dijela.

U jedan dio staviti prehrambenu crvenu boju i dobro izmješati žicom ili mikserom.

Pleh obložiti papirom za pečenje i izliti smjesu pa peći na 160° oko 10-15 minuta.

Kalupom za kekse odmah isjeći srca i redati ih na tacnu.



U duguljasti kalup za kolače ili hljeb (koji ste prethodno premazali maslacem i pobrašnili, sipati polovinu žute smjese.

Zatim redati srca jedno uz drugo dužinom kalupa, trudeći se pritom da ostane što manje prostora između srca. Trebaju biti zbijena.



Odozgo preliti ostatkom žute smjese i sve staviti da se peče na temperaturi 170° oko 25-30 minuta.

Ispečen kolač malo prohladiti u kalupu pa ga izvaditi i po želji premazati otopljenom čokoladom (kao mi), a možete izmiješati šećer u prahu sa vodom u gušću smjesu pa preliti kolač. Naravno da ga možete samo posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom.




Evo i maminog majstora, ja sam tu bila samo pomoćnik ;)



Primjedbe

Popularni postovi